Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Passagerarantalet ökar på flygplatserna i Österbotten - Vasa får fyra avgångar till i veckan

Från 2021
En buss står utanför Vasa flygplats. Två personer med resväskor går över vägen. Det är blött på marken.
Bildtext Vasa får tre avgångar till per vecka från och med november.
Bild: Yle/Ulrica Lövdahl

Passagerarantalet på Vasa och Karleby-Jakobstad flygplatser ökar stadigt. I Kronoby har antalet resenärer ökat med 16 procent under den senaste månaden. Vasa flygplats får också fyra avgångar till per vecka, säger kommunikationschef Päivyt Tallqvist på Finnair.

Det börjar röra på sig på de österbottniska flygplatserna. I januari hade Karleby-Jakobstad flygplats 66 resenärer. Det kan jämföras med 713 förra månaden.

I Vasa hade man 1542 resenärer i september och 356 i januari.

- Det här tyder på att folk börjar resa igen. Vi märker att behovet blir större för varje dag, säger Stig-Göran Forsman som är hangarchef i Kronoby.

Karleby-Jakobstad flygplats har i nuläget tre avgångar per dag och vd Stig-Göran Forsman säger att det främst är näringslivet som börjat flyga flitigare.

Vasa får fler avgångar

Vasa flygplats i nuläget bara har en avgång per dag. De kommer från och med november att utökas med ytterligare fyra per vecka säger Päivyt Tallqvist på Finnair.

- Vi kommer att införa ytterligare en avgång på måndag, onsdag, torsdag och fredag. Det blir ett flyg på fömiddagen och ett på kvällen de dagarna, säger Tallqvist.

Tallqvist säger att folk börjat resa mera inom hela Finnairs nätverk, men främst flyger man fortfarande inom Europa. USA är stängt för inresa fram till den åttonde november och många marknader i Asien är ännu stängda.

- Vi använder i nuläget ungefär 60 procent av vår kapacitet. Finland öppnade upp gränserna för fritidsresande i juli, det var ganska sent men nu märker man att finländarna börjat resa, säger Tallqvist.

Samtidigt märker Finnair att utlänningarna saknas på inrikesflygen i Finland, om man jämför med läget innan pandemin.

Stig-Göran Forsman, Jorma Mäntynen, Paula Erkkilä, Jarl Sundqvist vid incheckningsdisken vid flygplatsen
Bildtext Stig-Göran Forsman, längst till vänster, säger att näringslivet flyger allt mera i höst.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Charter från Vasa, men inte från Kronoby

I vinter kan man åka charter till Grand Canaria från Vasa med både Tjäreborg och TUI. Men resorna har skjutits upp så att de nu startar i början av december säger landschef Jessica Virtanen på Tjäreborg.

- Tyvärr var vi tvugna att avboka de första inplanerade resorna på grund av att läget var så osäkert. Vi blev tvugna att ta ner kapaciteten, säger Virtanen.

Osäkerheten gällde både om det skulle dyka upp reseavrådan samt om resorna skulle få några bokningar. Virtanen säger att de finska myndigheterna var ganska sena med att ge besked.

- Men nu är vi glada att komma igång och Vasaflyget har bokats väldigt bra, säger Virtanen.

Virtanen säger att de tuffa tiderna knappast är slut ännu, när coronaläget förvärras på olika områden i världen påverkas researrangörerna.

Från Karleby-Kronoby flygplats blir det inga charterresor denna höst.

- För tillfället har vi ingen charter inbokad före nästa höst, även om vi för förhandlingar. Man ser att arrangörerna är mycket försiktiga, även om bokningläget är gott, säger Stig-Göran Forsman.

Det fanns en höstlovsresa med planerad avgång från Kronoby, men det ställdes in.

En person sitter i förarens plats i ett flygplan.
Bildtext Foto inifrån cockpit i NYX airs plan.
Bild: Jari Tanskanen / Yle

Förhandlingarna med NYX air fortsätter

Just nu förs förhandlingar om nästa års flygtrafik till och från Kronoby. Flygtrafiken till Kronoby är tryggad fram till början av augusti nästa år, efter att staten gick in och tryggade flyglinjen, men vissa justeringar i tidtabellerna är att vänta.

- Förhoppningsvis ska de här justeringarna också gynna näringslivet, säger Forsman.

Stig-Göran Forsman säger att man redan nu förhandlar om en fortsättning av flygtrafiken efter augusti nästa år.

- Om några veckor är ett möte med NYX air inbokat. Jag ser relativt hoppfullt på att det blir en fortsättning, men NYX air eller, med något annat flygbolag, säger Forsman.

Stig-Göran Forsman säger att det förvärrade coronaläget och skärpta restriktioner på flera håll i världen antagligen kommer att påverka flygtrafiken.

Men åtminstoen hittills ökar antalet resenärer.

- Vi får se hur det ser ut efter höstlovet. Just nu är Finland ett rött land, och det innebär säkert att resenärer tvekar på om de ska komma hit, säger Stig-Göran Forsman.