Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Debattstorm kring den dåliga finskan i Svenskfinland

Från 2015
Uppdaterad 19.11.2015 15:41.
Yle Debatt: Debattstorm kring finskan. - Spela upp på Arenan

Henrik Lindberg har satt fingret på en öm tå i Svenskfinland. I flera dagar har artikeln om dåliga kunskaper i finska bland finlandssvenskar hört till de mest kommenterade på svenska.yle.fi

Du hitter samtliga kommentarer i slutet av artikeln. Välkommen att delta i debatten du också.

Talar finlandssvenskar för dålig finska? Henrik Lindberg, förälder och journalist tycker att det är ett underskattat problem.

- Frågan om de finskspråkigas förmåga att tala svenska diskuteras flitigt av finlandssvenskarna. Men att finlandssvenskarna själva är dåliga på att tala finska är ett långt större problem. Ändå talas det väldigt lite om det, säger Henrik Lindberg

I en insändare i Hufvudstadsbladet frågar Henrik Lindberg hur det kan komma sig att svenskspråkiga elever trots åratal av undervisning inte kan finska ordentligt.

Strutsbeteende

Yle Debatt: Varför lär vi oss inte finska i skolan? - Spela upp på Arenan

- Jag tycker att vi ägnar oss åt självbedrägeri och ett strutsbeteende i Svenskfinland. Om svenskspråkiga barn inte lär sig bra finska får de svårt att klara sig på arbetsmarknaden. De kommer i stället att söka sig till Sverige och det är ett hot mot vår framtid i Finland, säger Henrik Lindberg.

Henrik Lindberg säger att han har fått enorm respons för sin insändare:

- Jag har fått oändligt med sms och epost från personer som bekräftare det här, som ett slags ketchupeffekt. "Skönt att nån lyfter fram det här", "det här är precis det här jag har känt". Och: "Jag delar de här erfarenheterna, inte bara de här åsikterna utan också erfarenheterna till hundra procent".

Eva Sundgren är gymnasielärare i Finska:

- Jag noterar att du säger att eleverna efter att ha läst finska i sju - tio år inte kan någonting. Man borde undersöka vad som pågår i de här skolorna. Finskan har varit ett problematiskt ämne, det har varit brist på behöriga lärare och att lärarna byts ut hela tiden, säger Eva Sundgren.

Micaela Romantschuk, verksamhetsledare för Hem och Skola tycker att det finns möjligheter att utveckla språkundervisningen:

- Vi borde ha mycket mer kommunikativ finska. Jag vet att många barn inte vet varför man ska lära sig aktivt imperativ som inte används på svenska. För att inte tala om att man inte har den här sortens grammatik i finska skolor. Jag tror att den finska didaktiken är ålderdomlig och att man kan göra mycket här.

Vad tycker du?

Rösta här eller säg din åsikt i kommentarsfältet nedan.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Slaget efter tolv - dagens debatt: Har finlandssvenska ungdomar bristfälliga kunskaper i finska?

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan