Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sports svenskar lyfter örnarna – poängkungen Henrik Eriksson har fått nytändning i mormors och morfars hemland: "Fansen sjunger till och med på svenska i Vasa"

Henrik Eriksson vid träning i Sport.
Bildtext Henrik Eriksson har snabbt blivit en viktig kugge i sitt nya lag Sport.

Harmoni råder i Sports hemmahall – och de svenska importerna har bidragit till det. Henrik Eriksson har helt plötsligt blivit poängkung, och Djurgårdens trotjänare trivs i Vasa. "Den här hösten har varit som att vakna till på nytt", säger Eriksson till Yle Sporten.

Efter en betydligt starkare säsongsstart än förväntat behöver spelarna i Sport inte spänna käkarna. De har parkerat i tabelltoppen – tvärtemot alla förhandsspekulationer – och är hockeyligahöstens största utropstecken.

Två minuter in i Yle Sportens samtal med poängkungen Henrik Eriksson bevisas det. Bröderna Riska bryter intervjun genom att dränka Erikssons ansikte med grädde – ett tilltag som det skrattas åt i spelargången.

Efter att Erik Riska har torkat upp på golvet berättar Eriksson om sin första tid i Vasa.

– Sebastian Ståhlberg var här i fjol. Han och bröderna Riska har hjälpt oss mycket i det sociala och på isen har vi haft kul. Det känns ju också bekvämt att man kan använda svenska.

Under isträningen översätter Sports lagledare Johannes Nygård de finska instruktionerna, stämningen är god i rinken och på kansliet har huvudtränaren Risto Dufva kritat på en förlängning med Sport.

Axel Holmström, Henrik Eriksson och Sebastian Ståhlberg vid träning i Sport.
Bildtext De tre svenskarna Axel Holmström, Henrik Eriksson och Sebastian Ståhlberg får får översättning av Johannes Nygård.

Örnarna flyger – men så mycket närmare förklaringar till succén än hockeyklyschor som "hårt jobb", "säsongen är lång", "vi har kommit ihop som grupp" och "vi köper våra roller" levereras inte.

– Förra säsongen gick Sport till slutspel och det blev en form av nystart för klubben. Vi som är nya har bara hoppat in i spelsystemet, känt oss hemma i det och så har laget blivit svårt att besegra, säger Eriksson.

Har släkt i Åbolands skärgård

Efter nästan ett decennium i Djurgården gick klubben och Eriksson skilda vägar efter förra SHL-säsongen. Många ställde sig på Erikssons sida och dömde ut Djurgårdens behandling av en trotjänare.

– Avslut är alltid tråkiga, men det känns bra att ha den uppbackningen och få känslan att jag har gjort något som uppskattas. Jag funderar inte på det i dag, och när det blev som det blev i Stockholm var jag sugen på ett miljöombyte. Det klickade fort med Sport och allt gick smidigt.

Eriksson har dessutom en tydlig koppling till Finland. Hans mormor och morfar kommer från Iniö – en ö som ligger utanför Åbo – och hans mamma har finskt medborgarskap.

– Vi har en sommarstuga där och jag har varit en hel del i Finland, men vi känner oss som svenskar, säger han och skrattar.

Henrik Eriksson vid träning i Sport.
Bildtext Henrik Eriksson har noterat 6+5 och är Sports bästa poängplockare.

Skiftet från Djurgården – ett lag som har startat SHL-säsongen bedrövligt – till Sport har också inneburit en helt ny roll för Eriksson. Han var verkligen ingen poängspelare i Stockholm, men på andra sidan havet är han Sports etta i poängligan.

– Jag vet inte vad det beror på. Jag har fått bra lägen och haft god utdelning, men det jämnar nog ut sig. Jag håller fötterna på jorden än så länge.

"Går mer upp och ner här"

En möjlig förklaring är det ständigt aktuella samtalsämnet i finländsk ishockey. Den inhemska ligans nivå har satts under lupp och enligt många är de riktigt heta namnen en bristvara.

Inför den här säsongen fyllde Sport på med flera svenskar – förutom Eriksson kom också anfallaren Axel Holmström och backen Emil Johansson.

Hur har de svenska importerna upplevt serien?

– Spelet är lite annorlunda och jag tror att en hel del hänger ihop med att rinkarna är mindre än i Sverige. Det går mer upp och ner här, men det är roligt att spela. Det blir chansrikt, säger Eriksson.

– Det finns fler toppspelare i Sverige, det finns trots allt mer pengar där. Nivån i matcherna varierar i båda ligorna, men jag tycker verkligen inte att finska ligan håller dålig klass, säger Johansson.

Emil Johansson i seriematch med Sport.
Bildtext Emil Johansson spelar mest i Sport tillsammans med backkollegan Shaun Heshka.

Enligt Johansson är de taktiska skillnaderna mellan lagen i respektive serie större i Finland. SHL är relativt homogent – och den förändringen har passat för Sports svenska back. Efter en blytung vår, då Johansson var med och spelade ner HV71 från SHL, har hösten i Vasa väckt liv i honom.

– Efter en sån säsong är man inte den hetaste spelare på marknaden. Jag ville hitta glädjen igen och spela mycket. Det är lättare att hitta glöden på nytt när laget vinner. Jag tycker att jag har startat bra i Sport, men det finns mer att ta av.

Hyllar stämningen i hallen

Eriksson och Johansson kommer från spel i SHL-arenor där publiktrycket i normala fall är väldigt bra. Hur står sig Vasa i konkurrensen?

– Ståplats gör det väldigt bra här i Vasa. Det märks att de brinner för hockeyn. Det är ett jäkla liv på matcherna och det känns som att vi spelar med dem. Jag hoppas på att vi kan fylla hela hallen under säsongen, säger Johansson.

Med Sundom Stå i ryggen har Sport vunnit sex av de sju första hemmamatcherna. I kväll väntar Ässät på Kopparön i Vasalagets enda match den här veckan.

– Vi har lyckats mobilisera kraft och spela bra hemma. Den här hösten har varit som att vakna till på nytt efter att ha spelat hela förra säsongen utan publik. De bjuder upp till dans varje kväll – och de sjunger till och med på svenska. Det ger extra kraft, säger Eriksson.

Henrik Eriksson vid träning i Sport.
Bildtext Enligt Henrik Eriksson måste Sport behålla sin ödmjukhet om laget ska hävda sig hela säsongen.