Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Den gamla fabriken i Svartå är rätt outnyttjad men delägare är positiv: ”Här finns förutsättningar att verka en lång tid framöver”

Från 2021
En gammal, tom fabrikshall.
Bildtext Inne i den röda tegelbyggnaden finns stora, uppvärmda hallar. Det mesta står tillsvidare tomt.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

I oktober 2019 lämnade företaget SBA Interior fabrikslokalerna i Svartå. Nu har den gamla fabriken i rödtegel fått några hyresgäster. Ett företag som tillverkar mobila elcentraler och ett annat som hyr ut förvaringsplatser till bland annat båtar, bilar och husvagnar.

Orsaken till att SBA Interior lämnade Svartå bruk vara att företaget, som tillverkar fartygsinredningar, behövde större lokaler än de drygt 8 000 kvadratmeter som finns i den gamla fabriken i Svartå. SBA finns numera i Gebbelby, mellan Karis och Ekenäs.

en röd fabriksbyggnad en regnig dag i oktober.
Bildtext Sedan SBA flyttade bort från Svartå har den gamla fabriken stått tom. En stor orsak till att det först nu börjar komma hyresgäster är coronapandemin som gjorde att ingen eller få vågade investera i nya hyreslokaler.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Några månader efter flytten utbröt coronapandemin och fabriken har därför stått ganska tom, men nu har några hyresgäster flyttat in.

En av dem är Karisbon Kim Ahtola, vars företag i hyr några hundra kvadratmeter i en liten del av en stor hall.

De här utrymmena hyr Ahtola i sin tur ut till personer som behöver plats att förvara sina bilar, båtar, husvagnar och dylikt under vintermånaderna.

– Det är en businessmodell, bland flera. Inte tror jag att man täljer guld på det här, men det råkar sig att vi har fullt i våra hallar i Horsbäck och Karis och det fanns en viss efterfrågan, så vi tänkte att vi provar på det här, säger Kim Ahtola.

Porträttbild på Kim Ahtola inne i en fabrikshall.
Bildtext Kim Ahtola driver bland annat ett byggföretag, men som många företagare är han något av en mångsysslare.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Företaget har bland annat riktat in sig på båtfolk som har sina båtar i Lojo sjö. Det finns en båtramp endast en halv kilometer längre bort.

I synnerhet personer som äger bilar eller husbilar har tagit kontakt. Man vill ha bilarna inomhus och gärna så att man kan komma in i värmen om man vill meka på dem.

Skolcentret väntas hämta nya invånare och företagare

Företaget som tillverkar mobila elcentraler hyr också en rätt liten del av en hall, vilket betyder att mycket av den gamla fabriken invid Svartån, mitt i Svartå bruk, står tom.

SBA Interior forna verkställande direktör, Björn Siggberg är vd för och delägare i fabriksfastigheten i Svartå. Han är inte speciellt orolig över att det ekar tomt i hallarna. Han tror Svartå kommer att få en uppiggande injektionsspruta i och med det nya skolcentret.

Porträttbild på Björn Siggberg i en tom fabrikshall.
Bildtext Björn Siggberg har många minnen från sin tid som vd för SBA Interior. Fortfarande är han en av delägarna i fabriksfastigheten.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

– Vi har just haft haft taklagsfest för den nya tvåspråkiga skolan. Det visar att bruket ingalunda dör ut och att här finns förutsättningar för en lång tid framöver, säger Björn Siggberg som började jobba i den gamla fabriksbyggnaden för nästan 40 år sedan, 1982.

Han tror det kommer in en ny aktör i fabriken.

– Jag hoppas och tror att vi kommer att få någon form av tillverkning här i Svartå ännu.

En tom fabrikshall.
Bildtext Lokalerna inne i fabriken är i bra skick och allting är anpassat för industriverksamhet i bred och stor skala.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

Varken Siggberg eller Kim Ahtola har någon konkret idé vilken typ av verksamhet som skulle passa i Svartå, men möjligheter finns och definitivt många kvadratmeter.

– Här har varit en producerande industri och det är det byggt och planerat för. Inte har jag på rak arm något svar, men någon som behöver färdigt utrustade utrymmen, säger Kim Ahtola.

Julmarknad ännu i år

I väntan på en ny, större hyresgäst eller kanske rentav ett företag som köper fabriken i Svartå, har fastighetens delägare en plan för de närmaste månaderna.

– Jag har faktiskt gått och funderat om det här skulle vara en lämplig plats att ordna brukets julmarknad, säger Björn Siggberg och tillägger att det finns rejält med utrymme och dessutom är det varmt eller åtminstone halvvarmt inne i fabriken.

– Det skulle vara tryggt och varmt att gå här och julhandla!

SBA:s forna fabrik i Svartå har stått tom i närmare två år - nu hyrs en liten del ut

9:01

Diskussion om artikeln