Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allt fler våldtäktsoffer söker stöd – rekordmånga patienter vid ÅUCS i sommar

Från 2021
En skugga av en kvinna.
Bildtext Antalet patienter väntas öka då julfestsäsongen närmar sig.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Under sommarmånaderna ökade antalet patienter vid ÅUCS vårdenhet för personer som utsatts för sexuellt våld. De bakomliggande orsakerna till att allt fler söker stödtjänster är bland annat lättnader i coronarestiktionerna och att vetskapen om stödcentralen ökat.

Vårdenheten vid Kvinnokliniken vid ÅUCS, Seri-stödcentret, är ämnad för personer som utsatts för sexuellt våld.

I år har patientantalet på vårdenheten varit rekordstort och kundantalet väntas stiga till över 150 patienter, berättar barnmorskan Jenni Rautio. 

– I sommar har vi haft rekordmånga patienter. Patientantalet steg med över hälften i jämförelse med tidigare år. Mellan maj och augusti var det cirka 70 nya patienter som sökte sig till stödcentralen, berättar Rautio.

Allt fler känner till att stödcentralen finns

Enligt Rautio var det väntat att antalet patienter skulle öka. Det finns flera faktorer som lett till att allt fler sökt vård, bland annat att samhället har öppnat upp i viss mån efter restriktioner, men också att allt fler känner till stödcentret som öppnade 2019.

– Vi var medvetna om att patientantalet skulle stiga i och med att allt fler känner till Seri-stödcentralen. Några specifika orsaker till att kundantalet ökat finns ändå inte, men på andra håll i Europa har man märkt av samma trend. Ju längre stödcentralen varit verksam, desto större blir patientantalet, förklarar Rautio.  

Sommaren är också en tid på året då enheten är allt mer sysselsatt, eftersom människor rör sig mer på olika evenemang.

– Inför säsongen då det ordnas mycket julfester, väntar vi oss också mycket patienter. Coronapandemin har också lett till mer familjevåld och sexuellt våld i hemmen, säger Rautio.

– Vid vårdcentret förväntar vi oss att den totala patientantalet kommer att öka med flera tiotal i förhållande till förra året. Det kan förstås hända att det ännu under hösten sker något som leder till en förändring. Till det här jobbet hör variation säsonger emellan.

Oftast är patienterna i behov av vård i ett års tid och vid behov styrs patienterna vidare till andra stödtjänster.

Artikeln baserar sig på TYKSin seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden hoitoyksikössä ennätysmäärä potilaita kesän jäljiltä skriven av Johanna Lehtola, översättningen är gjord av Isabel Nordberg