Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Brist på gymnastiksalar i Åbo – i Sirkkala skola i Kärsämäki har man gymnastik utomhus oavsett väder

Från 2021
Uppdaterad 25.10.2021 10:24.
Barn vid Sirkkala skola under en gymnastiklektion.
Bildtext Vid Sirkkala skola sköts all gymnastik utomhus just nu, eftersom skolan fortfarande saknar gymnastiksal.
Bild: Maj Lundström/Yle

Det är en regnig och blåsig morgon i oktober, men på Sirkkala skolas gård i Kärsämäki är det utegymnastik som gäller för treorna. Skolan saknar just nu gymnastiksal, och de är inte den enda skolan i Åbo som tampas med det problemet.

Sirkkala skola flyttade till de nya lokalerna i Kärsämäki i augusti, och sedan dess har det varit nästan uteslutande utegymnastik på schemat. Skolan ska få en gymnastiksal, som kan börja användas snart, men salen är liten och fungerar inte för all slags innegymnastik.

Marcus Lindroos jobbar som klasslärare vid Sirkkala skola, och håller också en hel del gymnastiktimmar. Han säger att det hittills har fungerat bra att hålla lektioner utomhus.

– Vi har några parker och sandplaner i närheten, så det har hittills fungerat bra och vi har haft tur med vädret. Vi har till exempel orienterat och spelat lite fotboll, sådant som man brukar göra på hösten. Problemet är nu när perioden av rusk och regn börjar.

Marcus Lindroos, lärare vid Sirkkala skola.
Bildtext Marcus Lindroos har jobbat länge som gymnastiklärare vid Sirkkala skola.
Bild: Maj Lundström/Yle

Det kan ändå vara utmanande att nästan enbart hålla lektioner utomhus. Lindroos berättar att det krävs en hel del planering.

– Det är inte bara att gå ut och hålla en lektion, det krävs planering och variation om man ska hålla eleverna motiverade. Man måste också tänka på elevernas ålder, och vara alert och beredd på att snabbt ändra sin plan om saker inte går som man har tänkt.

Lindroos saknar ändå att ha en egen gymnastiksal. En del bollsporter måste exempelvis spelas inomhus. Också redskapsgymnastiken faller bort och hållet eftersom man saknar lämpliga utrymmen.

Elever i Sirkkala skola som leker under en gymnastiklektion.
Bildtext Under den 45 minuter långa gymnastiklektionen får barnen testa på allt från fotboll till hopprep.
Bild: Maj Lundström/Yle

Sirkkala skola är inte den enda Åboskolan som saknar gymnastiksal. Just nu får ungefär 20 procent av eleverna i Åbo undervisning i tillfälliga lokaler, och det är inte alltid möjligt att hitta lämpliga utrymmen i närheten som passar för idrott. Också S:t Olofsskolan kommer snart bli av med sin gymnastiksal när skolan flyttar till tillfälliga lokaler.

Roligt med lagsporter ute – men inte när det regnar

Men vad tycker eleverna om utegymnastik? Jonas, Arthur och Neo går alla på sexan, och alla säger att gymnastik är riktigt roligt.

– Det är roligt för att man inte har några prov eller extra uppgifter. Det är också roligt när man får vara ute och röra på sig, det tycker jag jättemycket om, säger Jonas.

Jonas, Neo och Arthur, elever i Sirkkala skola.
Bildtext Arthur, Neo, och Jonas tycker alla om utegymnastik.
Bild: Maj Lundström/Yle

Jonas får medhåll av Arthur.

– Utegymnastik är roligast, så det gör inte jättemycket att vi inte har en gymnastiksal här. Det är roligt att vara ute och röra på sig helt fritt. Jag tycker till exempel om att spela fotboll och boboll, säger Arthur.

Alla är ändå överens om att det inte är lika roligt att vara utomhus när det är dåligt väder, för då blir man blöt.

– Det är bra att vara utomhus och få frisk luft, men inte när det regnar och man blir våt. Då är det inte så roligt längre, säger Neo.

– Det är lite krångligt att vara på de här planerna när det är regnigt, då kan man inte lika lätt spela fotboll till exempel, säger Arthur.

"Smakar det så kostar det"

Elise Kurtén, rektor för Sirkkala skola, har varit nöjd med hur gymnastiken har gått hittills, även om det har krävts en del specialarrangemang.

– Det finns till exempel en arena här i närheten där vi redan nu kan börja ha innegymnastik lite då och då. Det finns också andra hallar inne i centrum som man kan använda sig av om det behövs. Vi löser det enligt behov.

Elise Kurtén, rektor vid Sirkkala skola, sitter vid sin dator och ler mot kameran.
Bildtext Elise Kurtén, rektor för Sirkkala skola.
Bild: Maj Lundström/Yle

Att hyra in sig i andra hallar eller gymnastiksalar kan ändå bli dyrt. Kurtén säger ändå att det är värt att satsa pengar på gymnastiken.

– Vi kommer ju inte att hyra in oss någonstans med alla grupper varje gång, men det kan bli en räddning under den värsta tiden. Vi kan återkomma när det gäller kostnader, men smakar det så kostar det.

Kurtén lyfter också fram den lilla gymnastiksalen som Sirkkala skola ska få i Kärsämäki. Den går inte att jämföra med den tidigare salen, men där blir det åtminstone möjligt att ordna vissa typer av gymnastik i mindre grupper, speciellt med de yngre barnen.

– Eleverna vill ju gärna vara inne, så där kan vi säkert till exempel ha dans med de yngre eleverna, och de större kan gå till idrottshallen i närheten. Vi löser det på något sätt.

Stor brist på gymnastiksalar i Åbo då flera skolor renoveras

5:49

Diskussion om artikeln