Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Så sorgligt och så onödigt, aldrig mer" – flera artister delar med sig av sin sorg över rapparen Einárs död

Uppdaterad 23.10.2021 00:01.
Artisten Einár uupträder på scen.
Bildtext År 2019 var Einár den mest spelade artisten i Sverige och slog igenom som 16-åring.

Den 19-årige rapparen Einár slog igenom som 16-åring, men hans tid i rampljuset blev kort. Flera artister delar med sig sin sorg på sociala medier efter beskedet om att han sköts till döds natten till fredag. Men vem var Einár?

Nils ”Einár” Grönberg blev skjuten till döds i Södra Stockholm. Ett flertal personer vittnade dådet, och ett par personer uppges ha sprungit ifrån platsen.

Einár levde under hot, och hade därför en skyddad identitet, men vem som helst kunde komma åt hans adress eftersom det fanns i ett förundersökningsprotokoll från ett narkotikabeslag i mars – i samma område där Einár skjutits, uppger DN.

Polisen letar enligt Expressen efter en video av två maskerade personer som poserat med vapen med Einárs musik i bakgrunden.

Enligt DN utreder polisen om mordet kan ha varit hämnd för en knivattack på en nattklubb.

Einár fick under åren flera utmärkelser för sin musik och var den största artisten i Sverige år 2019. I intervjuer har han pratat offentligt om sin tuffa bakgrund. Rapparen toppade flera listor i Sverige.

Vem var den unge mannen? 

Nils Kurt Erik Einar Grönberg, känd under artistnamnet Einár, föddes 2002 i Stockholm och slog igenom som 16-åring. Samma år, 2019, släppte han debutalbumet Första klass.

År 2019 var Einár den mest spelade artisten i Sverige.  Som 17-åring var han större än en av Sveriges mest kända artister Avicii, som dog 2018.

Einárs genombrottslåt Katten i trakten har idag 8,2 miljoner visningar på Youtube. 

Einár belönades under sin karriär med ett flertal utmärkelser. Han har vunnit flera musikpriser, bland annat P3 Guld-priset för Årets låt 2019 och Årets nykomling 2020 på Sveriges största musikprisgala Grammisgalan 2020. Hans låtar har miljontals uppspelningar på Spotify.

Rapparen hann släppa tre album. Det senaste är Welcome to Sweden (2020) som omedelbart steg högst upp på albumlistan i Sverige. 

"Nu är man en artist, förut var man ett problembarn"

Einás låttexter beskrivs rom “råa och gråa” av Sveriges Radio

– Samhället har blivit grövre. Det är inte samma som förut. Jag tror att om man lever där så är det väl det man skriver om. Man lever i ett samhälle där det är tufft och där ett används mycket vapen. Vänner går bort, säger Einár i en intervju till Sveriges Radio

– Nu är man en artist, förut var man ett problembarn, fortsätter han. 

Han var son till den svenska skådespelaren Lena Nilsson. 

En blombukett på platsen där rapparen Einár blev skjuten

En chock, säger många artister 

Den finländska rap-artisten Karri “Paleface” Miettinen skriver på Instagram: 

– Så sorgligt och så onödigt. Aldrig mer. Vila i frid Nils Einár Grönberg, 19 år. 

Flera svenska artister delar med sig sin sorg i sociala medier. 

 – Den Nisse jag fick äran att lära känna var en varm och kärleksfull kille och det är så jag kommer att minnas dig för alltid. Fan att det skulle bli så här. Min älskade vän, vila i frid. Vi ses på andra sidan, kommenterar den svenska popartisten Victor Leksell i sociala medier. 

– Vila i frid Nisse. Hoppas att din död kan bli ett extra högt skrik för alla föräldrar som förlorar sina barn i den här meningslösa skiten, skriver den svenske rapparen Stor i ett inlägg på Instagram.

 – Vaknar med sorg. Helt jävla obeskrivligt. Musikbranschen måste ta avstånd från gängkriminaliteten!, skriver Danny Saucedo på Instagram. 

Debatt kring de hårda låttexterna

Enligt SVT har det under de senaste åren pågått en debatt kring huruvida den svenska hiphopen glorifierar våld. 

– Jag har sett många artister som verkligen prisar Einár, många som pratar om att det här måste få ett slut, allt det här våldet och vad det lett till. Det har blivit många som vill se det här som ett wake up call inom den svenska hiphopen, säger musikjournalisten Johannes Cakar till SVT. 

 – Jag tror den svenska hiphopen har blivit hårdare för att samhället blivit hårdare för många människor i utanförskap. Jag tror att hiphop alltid har gjort sitt jobb i att reflektera vad som sker i sin verklighet, fortsätter han. 

Nattens händelser är ändå inte första gången Einárs verklighet kommit fram för allmänheten.

I somras skrev vi om rapparen Yasin Mahamoud som dömdes till tio månaders fängelse för förberedelse till kidnappning av en ung artist våren 2020. Den artisten var Einár. Einár var 17 år vid tillfället för kidnappningen.

Brotten har begåtts inom nätverket eller haft koppling till nätverkskriminalitet under våren 2020.

Majoriteten av brotten har haft koppling till Vårbynätverket.