Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby uf fortsätter fira stadens 400 års-jubileum

Från 2021
Skådespelare i gammaldags kläder
Bild: Andreas Haals

Firandet av Karlebys 400 års-jubileum fortsätter. Efter att coronan satte stopp i fjol, så är det nu nypremiär för Karleby uf:s musikaliska folkkomedi "Brinnande tunnan".

Pjäsen skrevs ursprungligen av Hans Lågland till Gamlakarlebys 350 års-jubileum. KUF satte upp pjäsen på nytt i fjol, då staden fyllde 400 år.

– Vi hade premiär i oktober, då det var rätt så lugnt med pandemin här i Karlebynejden, säger Pauliina Holmqvist, som skrivit sångtexter till nyuppsättningen.

Man hann ge några föreställningar, men sen förvärrades läget och man fick lägga produktionen på is, i väntan på bättre tider.

– Vi har tänkt att "nå, nog går det att spela i januari", följt av "nog går det att spela i mars"... men nu är vi här och nu ska vi ha nypremiär.

Lördagen den 23.10 är det alltså nypremiär. Det är samma ensemble som medverkade i fjol som nu går upp på scenen.

– Eftersom vi hela tiden trodde att "vi spelar snart" så har vi lämnat all scenografi och rekvisita kvar på sina ställen. Ett tag var det lite som en spökstad hela Jungsborg, då allt låg och väntade.

Stundtals allvarliga teman – men behandlade med humor

Från början var Den brinnande tunnan en talpjäs. Till nyuppsättningen skrev Kenneth Ågren ny musik och Pauliina Holmqvist sångtexter på bas av dialogen.

– Pjäsen utspelas år 1664, ett år då Gamla Karleby stad drabbades av en förödande eldsvåda. Det finns platser och karaktärer som går att hitta i historieböckerna, men själva berättelsen är fiktiv, säger Pauliina.

Branden och dess följder spelar en stor roll: hur kommer man närmare varandra under en kris och så vidare.

– Så finns där ung kärlek, samt relationer inom familjen. Ett annat genomgående tema är häxförföljelser, som var aktuella vid den tiden.

I grund och botten är pjäsen ändå en komedi och många saker behandlas "lätt", även om det är allvarliga saker, säger Pauliina.

– Även om tematiken emellanåt är tung, så har Hans Lågland lyckats svänga det till något roligt mellan varven.

"Den brinnande tunnan" har nypremiär på Jungsborg i Karleby den 23.10. Totalt ges åtta föreställningar.

Diskussion om artikeln