Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

ÅA öppnar upp för närstudier: "Man lär sig bättre när man är på plats"

Från 2021
Benjamin Brännbacka och Axel Lindholm.
Bildtext Benjamin Brännbacka (t.v) och Axel Lindholm har båda upplevt att studier framför datorskärmen har varit tungt.
Bild: Isabella Lindell / Yle

Åbo Akademi öppnar upp för närstudier den 1 november, något som uppskattas av både studerande och personal. Hanken inledde hybridmodell den 25 oktober för att i januari återgå till en tydligare uppdelning mellan närstudier och distansstudier.

För Benjamin Brännbacka och Axel Lindholm blev distansstudier snabbt en vardag. Efter att de började studera till klasslärare på Åbo Akademi tog det bara ett halvt år före coronapandemin slog till och närstudier byttes ut mot distansstudier.

– Det har nog varit tungt, säger Lindholm.

Åbo Akademi öppnar upp för närstudier på måndag 1 november. Brännbacka och Lindholm ser fram emot att få gå på kurser på plats.

– Jag har väntat på det länge, att få återgå till klassrummet. Distansundervisning börjar bli lite uttjatat och uttråkat, säger Brännbacka.

– Jag ser också fram emot det för man längtar nog ganska mycket efter det sociala livet, säger Lindholm.

De håller båda med om att det har varit svårt att fokusera på lektionerna där hemma.

– Det blev speciellt tungt när den sociala delen föll bort. Och så hade man inte riktigt motivation att planera vilka uppgifter man ska göra när och man blev så distraherad när man bara satt i hemmet framför en datorskärm, säger Brännbacka.

Det gör mycket för inlärningen att få vara på plats igen.

Benjamin Brännbacka, klasslärarstuderande på Åbo Akademi

På vilket sätt påverkas er vardag av att det blir närstudier på nytt?

– Det blir ju det där att man måste stiga upp tidigt på morgonen igen och verkligen ta sig till skolan. Men jag tycker att det gör mycket för inlärningen att få vara på plats igen. Personligen så lär jag mig mycket bättre genom att sitta i klassrum med lärare som står framför mig och undervisar.

Jo det blir mera konkret då man inte sitter hemma och tittar på en datorskärm. Jag tycker man lär sig bättre när man är på plats, säger Lindholm.

Det borde vara möjligt för studerande att välja om de vill studera på plats eller inte, tycker Brännbacka.

– Vi tar alla emot den här coronasituationen på olika sätt och jag tycker att det ska respekteras. Är man riktigt rädd för coronasituationen ännu idag så tycker jag att man ska få rätt till att fortstätta på distans om man vill.

Fritjof Sahlström går nedför trappa
Bildtext Fritjof Sahlström, dekanus på fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Åbo Akademi inleder studier som före pandemin

Den 1 november öppnar Åbo Akademi upp för närstudier igen. Det bringar en känsla av glädje, berättar dekanus Fritjof Sahlström.

– Vi är glada och stolta över allt vi har gjort via skärm men många har sett hemskt mycket fram emot att träffa studerande och få träffa varandra och få undervisa och arbeta på ett sånt sätt att det finns lite mera utrymme för improvisation, möten och diskussion, säger Sahlström.

Undervisningen kommer genomföras på det sätt som man planerat den före pandemin. Man kommer följa studieboken helt enkelt, berättar Sahlström.

– En hel del av våra studier är fortfarande på distans, vi har ju ganska mycket som är planerat på det sättet också utan covid.

– En del (kurser) är som hybridstudier med en blandning av båda och så har vi en hel del undervisningsinnehåll som då i fortsättningen kommer vara så som de var tidigare, alltså kontaktundervisning, säger Sahlström.

Om en kurs endast ordnas på plats och en studerande behöver eller vill delta på distans behövs det enligt Sahlström vägande skäl för att universitetet ska ordna det. Vägande skäl innefattar allt som relaterar till corona och inte att man t.ex. ska åka på en resa.

Examination i kurser som man inte kan delta i på plats ordnas sedan på olika sätt i olika kurser, berättar Sahlström.

– Och det här gäller för allt studieinnehåll förutom praktiken. Det är ju svårt att göra praktik på ett sånt sätt att få det att fungera utan att man är på plats så den gör man på arbetsgivarens villkor.

– Men när det gäller allt annat så är det så att om man har skäl så kommer vi emot och ordnar det.

Man i kostym ler mot kameran. I bakgrunden ser man höghus.
Bildtext Sören Kock, prorektor vid Svenska handelshögskolan i Vasa.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

Hanken övergår till hybridversion

I och med att Hanken påbörjar en ny period måndag 25 oktober öppnar man upp för en sorts hybridmodell, berättar prorektor Sören Kock.

Studierna hålls både på plats och distans fram till slutet av året. Det innebär också att Hanken åter öppnar sina dörrar för studerande och externa. Tidigare behövde man egen nyckel för att komma in till både Hanken i Vasa och i Helsingfors.

I januari återgår man till en tydligare uppdelning mellan närstudier och onlinestudier, förutsatt att coronaläget inte förvärras.

– Man kan säga att den första perioden vi har kört har varit mer eller mindre online. Det har väl, kan man säga, mer varit en röd period. Och nu blir det en gul period som är lite mittemellan. Och sen då i januari tänkte vi köra en grön period så att vi kommer tillbaka, säger Kock.

Kock berättar att Hanken har investerat mycket i IT-utrustning i varje klassrum, vilket innebär att föreläsningen kan streamas till studerande på distans.

– Vi försöker så långt det är möjligt erbjuda närundervisning och det hoppas vi på. Men om det finns studerande som är i riskgrupper eller har annat som gör att de inte kan komma till Hanken så då erbjuder vi ett online-alternativ också.

I och med att vi redan nu har meddelat att vi kräver att man är på plats i januari så hinner de skaffa bostad, flytta och så vidare.

Sören Kock, prorektor vid Svenska handelshögskolan i Vasa

Man kommer inte kräva sjukintyg eller liknande från studerande som vill ta kurser på distans.

– I och med att coronan har pågått så här länge är det många studerande som bor på sin hemort och inte har en bostad på studieorten. Och då är det kanske inte skäligt att kräva att de nu snabbt ska komma till studieorten.

– Men i och med att vi redan nu har meddelat att vi kräver att man är på plats i januari så hinner de skaffa bostad, flytta och så vidare.

Diskussion om artikeln