Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Luftvägsinfektioner som paraviruset ökar då coronarestriktionerna lättar

Från 2021
Uppdaterad 25.10.2021 08:17.
Porträtt på Niina Ikonen.
Bildtext Niina Ikonen säger att fler fall av parainfluensa förekommit under hösten än under samma period tidigare år.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Coronarestriktionerna har varit effektiva att förhindra spridningen av också andra virus. Men lättade restriktioner i kombination med en belastad sjukvård oroar nu läkare.

Parainfluensaviruset är ett virus som orsakar luftvägsinfektion hos personer i alla åldrar. För friska vuxna och unga vuxna är symptomen oftast lindriga, men för små barn och personer med nedsatt immunförsvar kan viruset orsaka allvarliga symptom, som till och med kan kräva sjukhusvård.

Niina Ikonen, ledande sakkunnig på Institutet för Hälsa och välfärd THL, säger att det inte går att avgöra på basis av symptom vilken luftvägsinfektion man har, utan de måste bekräftas i laboratorium.

– Symptomen för de olika luftvägsinfektionerna är för lika.

Enligt Ikonen förekommer anmälda, laboratoriebekräftade fall av parainfluensa oftare på våren, men också en del på hösten.

– Om man jämför perioden september-oktober nu med samma period tidigare år, ser man en ökning i antalet fall, säger hon.

Oro för att sjukvården överbelastas

Under coronapandemin har mängden övriga luftvägsinfektioner rasat. Orsaken är att coronarestriktionerna också varit väldigt effektiva på att förhindra andra virus från att sprida sig.

Samtidigt är sjukhusen belastade av mängden coronapatienter, och till exempel har läkare inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS varit oroliga för vad kombinationen av de fallen med allt fler sjukhuspatienter som lider av andra luftvägsinfektioner kunde betyda.

På HUS har man rekommenderat att folk vaccinerar sig mot influensa. Men det hjälper inte för att skydda mot parainfluensa.

– Influensavaccin skyddar inte mot parainfluensa, och det finns inget parainfluensavaccin. Det behandlas symptomatiskt, säger Ikonen.

Ifall man vill skydda sig mot parainfluensa gäller liknande åtgärder som mot coronan: sköt om handhygienen, håll avståndet när det är möjligt, och stanna hemma ifall du har förkylningssymptom.

– Eftersom det inte går att avgöra baserat på symptomen vilken luftvägsinfektion man har, kan det löna sig att gå på coronatest ifall man har sådana symptom, säger Ikonen.