Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Explosion och brand på en rysk krutfabrik: 16 döda och en saknas

Brandmän släcker elden i nedbrända fabriken.
Bildtext Brandmän och räddningspersonal släcker branden som orsakats av en explosion i den ryska fabriken.

Sexton har dött och en person uppges vara försvunnen till följd av en explosion i en sprängmedelsfabrik i den ryska byn Lesnoy i Ryazanregionen. Explosionen ledde till en brand. Räddningstjänsten letar efter personen som saknas.

Branden bröt ut på fredagsmorgonen och räddningspersonal skickades till platsen. Branden släcktes och var ofarlig för den lokala befolkningen.

"En persons öde är ännu oklar" sa de lokala myndigheterna enligt AFP. Sammanlagt sjutton personer ska ha varit inne i fabrikens då branden började.

Brandbilar i släckningsarbete på en skogsväg i Ryssland.
Bildtext Räddningspersonal lyckades släcka branden, och den hotade inte lokalbefolkningen.
Brandman

Enligt de lokala myndigheterna har också psykologer inkallats för att jobba med offrens familjer.

Fabriken hör enligt sin webbsida till det statsägda konglomeratet Rostec, men enligt lokala medier ska fabriken ha gått i konkurs år 2015. Fabrikens verkstäder har ändå använts av andra företag inom sprängämnessektorn.

Brandmän

Fabriken producerade sprängämnen för militären, men även för den civila sektorn. Byn Lesnoy där fabriken fanns, ligger 300 kilometer sydost om Moskva.

Branden ska ha brutit ut till följd av "kränkningar av tekniska processer och säkerhetsåtgärder" enligt ryska myndigheter.

Rysslands fungerande krisminister Alexander Chupriyan (C) och ställföreträdande guvernör i Ryazan -regionen Dmitry Filippov (L) undersöker platsen för en brand vid den elastiska krutfabriken i byn Lesnoye
Bildtext Rysslands krisminister Alexander Chupriyan (mitten) och ställföreträdande guvernör i Ryazan-regionen Dmitry Filippov (vänster) undersöker fabriken.

Ryska myndigheter har uppgett att de skickat personal som undersöker om fabriken följt de nationella standarderna för industrisäkerhet. Också Rysslands krisminister Alexander Chupriyan, som flög till platsen med helikopter, och ställföreträdande guvernör i Ryazanregionen Dmitry Filippov undersökte fabriken.

Hundratals oavsiktliga bränder registreras i Ryssland årligen på grund av bristande säkerhetsåtgärder, slappa säkerhetskrav och bristande eller föråldrad infrastruktur.

Källor: AFP, AP