Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart får evenemang igen ordnas i Åbo Akademis utrymmen, men de ska anmälas om på förhand – föreningsordförande: "Nu kanske spontaniteten försvinner"

Åbo Akademis textlogo, ett Å och ett A klistrat på en glasdörr, insidan av huset med röd tegelvägg i bakgrunden.
Bildtext Arkivbild. Från och med den 1 november gäller inga restriktioner längre beträffande tillställningar i Åbo Akademis utrymmen.

Från och med den 25 oktober ska föreningar, studerande och personal vid Åbo Akademi göra en anhållan på förhand om de ordnar evenemang på campus kvällstid i veckan eller under helger.

Anhållan, som gäller annan verksamhet än undervisning eller forskning, görs genom att fylla i en blankett på nätet som Åbo Akademis säkerhetsansvariga Rikard Andersson går igenom. Vid behov kontaktar Andersson föreningar eller personal för tilläggsinformation eller ifall något måste åtgärdas i anhållan.

Enligt Andersson tas denna åtgärd i bruk först och främst för att öka säkerheten i Åbo Akademis fastigheter och på campus.

– Då vet vi i förväg vad som händer i olika fastigheter och också de väktare som cirkulerar på campus på kvällar, nätter och veckoslut vet om det ordnas föreställningar eller evenemang, säger Andersson.

Anhållan ska göras fem dagar i förväg

Beslutet om att ta i bruk anhållan om evenemang och tillställningar har fattats av Andersson i samråd med Åbo Akademis ledning och krisledningsgrupp. Enligt Andersson har man funderat på saken redan i några år.

– Vi har funderat på att man borde ha bättre koll på det här, eftersom det finns så många ämnesföreningar och forskarföreningar som ordnar evenemang och tillställningar, där det ibland också serveras alkohol. Ibland får man i princip höra om evenemangen först på morgonen följande dag när man läser väktarrapporten, säger Andersson.

Andersson poängterar att också coronapandemin har haft en inverkan på beslutet att ta i bruk evenemangsanhållan. Ifall det skulle uppdagas coronafall i samband med evenemang blir det nu lättare att följa upp fallen, och vid behov kan man kolla upp namnlistor för att avgöra vem som eventuellt borde försättas i karantän.

Åbo Akademis byggnad Arken utifrån.
Bildtext Anhållan gäller evenemang som ordnas kvällstid efter klockan 18, samt under helger inomhus och utomhus på campus i Åbo och Vasa.

Anhållan om evenemang ska göras fem dagar i förväg, men enligt Andersson går saker alltid att diskutera.

– Det är mänskligt att man kan glömma bort, men för att vi ska hinna behandla alla anmälningar pratar vi om fem dagar i förväg, säger Andersson.

Andersson säger att han redan kontaktats av ett flertal föreningar gällande evenemang som ska ordnas nästa vecka.

Ibland får man i princip höra om evenemangen först på morgonen följande dag när man läser väktarrapporten.

― Rikard Andersson, säkerhetsansvarig vid Åbo Akademi

Hur kommer ni att övervaka att föreningar och personal faktiskt anmäler sina evenemang i förväg?

– Vi har väktare som cirkulerar på campus som från och med nästa vecka är medvetna om vilka evenemang som ordnas. Då kan de lätt följa upp om de ser ett evenemang som inte har anmälts, säger Andersson.

Vid behov kan Andersson också göra stickprov eller kontakta föreningar för att kolla att allt är under kontroll gällande säkerheten.

Blir det några konsekvenser ifall man inte anhållit om att ordna ett evenemang eller om man spontant ordnar en kvällsträff med ämnesföreningen?

– Nej, det blir inga konsekvenser, men man kan ju diskutera om saken som vuxna människor. Om alla anmäler om sina tillställningar i förväg spelar vi alla enligt samma regler och ingen behöver ordna evenemang "i smyg". Det här är ett nytt verktyg för att vi ska få ett säkrare campus på alla sätt, säger Andersson.

Ibland ordnar vi kanske något lite mera spontant för att det bara råkar bli så, men nu kanske den spontaniteten försvinner.

― Moa Enberg, ordförande för Humanistiska föreningen vid Åbo Akademi

Studentföreningarna överlag positiva

Studentföreningar som Yle Åboland har pratat med har förståelse för att Åbo Akademi vill ha bättre koll på vad som händer på campus och att öka säkerheten och är positivt inställda till nyheten.

– Jag förstår vart Åbo Akademi vill komma med det här, att det är bra att vi gör en anhållan så att dom har koll på vem som rör sig på campus och vilka tider, säger Moa Enberg som är ordförande för Humanistiska föreningen vid Åbo Akademi.

– Det här betyder ju att vi får ha evenemang igen, så jag ser det som en bra sak, säger Amanda Byskata som är ordförande för Statsvetenskapliga klubben.

– Jag är glad över att akademin öppnar upp och att man får börja ordna saker igen, eftersom det har varit väldigt dött på den fronten en längre tid. Vi i Kemistklubben ser positivt på det här, trots att det ska anmälas hit och dit, säger Ann-Louise Hakalax som är ordförande för Kemistklubben vid Åbo Akademi.

Aurum
Bildtext Bildsättningsbild. Anhållan gäller annan verksamhet än undervisning eller forskning.

De praktiska detaljer väcker frågor

Moa Enberg tror att förhandsanhållan om evenemang överlag kommer att fungera bra eftersom föreningar ofta brukar planera sina evenemang långt på förhand. Mer spontana tillställningar kan däremot bli svårare att ordna.

– Ibland ordnar vi kanske något lite mera spontant för att det bara råkar bli så, men nu kanske den spontaniteten försvinner. Vi får se hur det blir och om vi kan vara lika spontana som innan coronasituationen, säger Enberg.

Ann-Louise Hakalax tror att det kan bli svårare att planera noggranna detaljer om evenemangen.

– Det kan bli lite stressigt och svårare att uppskatta folkmängder och tider långt på förhand, vilket man ju nu måste göra eftersom man inte kan skicka in en anmälan några timmar före evenemanget. Men jag tror att folk blir vana vid systemet bara de lär sig hur man ska jobba med det, säger Hakalax.

Själva anmälandet kunde också fungera smidigare.

– Det kan vara jobbigt att anmäla alla evenemang enskilt. Vi hade hoppats på att man kunde anmäla flera evenemang samtidigt med blanketten, säger Amanda Byskata.