Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU hotar Belarus med nya åtgärder - men inga pengar till stängsel och barriärer

Sanna Marin vid EU-toppmötet i Bryssel
Bildtext Sanna Marin representerade Finland vid toppmötet i Bryssel.

EU varnar Belarus för ytterligare sanktioner om inte regimen i Minsk slutar skicka migranter och flyktingar mot EU:s gräns. Sedan i somras har tusentals migranter från Mellanöstern och Afrika tagit sig från Belarus in i EU-länderna Polen, Litauen och Lettland.

BRYSSEL Enligt EU vill regimen i Minsk hämnas för de sanktioner som riktats mot landet. Vid EU-toppmötet i Bryssel utlovades i dag nya åtgärder mot Belarus om utvecklingen fortgår.

- Vi enades om behovet av nya åtgärder. Vi ser att Belarus öppnat nya rutter och lyft visumkravet för nya länder, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter mötet.

I Europeiska rådets slutsatser konstateras att man inte kommer att acceptera försök att utnyttja migranter i politiska syften och att EU kommer att agera mot hybridattacker.

Vidare uppmanas kommissionen föreslå konkreta åtgärder med tillräcklig finansiering för att säkerställa förutsättningarna för att reagera på hybridangreppen.

Inför mötet gick ett dussin länder ut med en vädjan om EU-pengar för utbyggnaden av barriärer vid sina gränser. De här kraven avvisas ändå av Ursula von der Leyen.

Mängden migranter kan öka

Sedan slutet av sommaren har tusentals migranter sökt sig till Belarus gräns i hopp om att ta sig till EU.

Förhållandena för migranterna är på många håll dåliga och många har dött av utmattning eller köld. För tillfället finns inga tecken på att flödet av migranter skulle avta.

- Antalet migranter som är på väg mot EU ser ut att öka, konstaterade Litauens president Gitanas Nauseda inför mötet.

Samtidigt har förfarandena vid den belarusiska gränsen hamnat under lupp. Bland annat har de polska gränsmyndigheterna anklagats för att ägna sig åt olagliga "pushbacks" av migranter.

Marin: Man får inte vara blåögd

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att man inte får vara blåögd gällande det som händer vid EU:s yttre gränser.

- Samtidigt måste vi försäkra oss om att de mänskliga rättigheterna förverkligas vid gränserna och att det inte sker förbrytelser som strider mot våra internationella förpliktelser.

- De människor som utnyttjas av Lukasjenko är offer. Vi måste hjälpa dem, säger i sin tur Ursula von der Leyen.