Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lava, hundar och medborgargargarde – spanskt vulkanmysterium: Vem har räddat hundarna?

Från 2021
Uppdaterad 22.10.2021 22:51.
Tulivuoren savua.
Bildtext Vulkanutbrottet på La Palma började den 19 september och har orsakat stora skador.
Bild: Desiree Martin / AFP

På kanarieön La Palma har lavan flödat ut ur vulkanen Cumbre Vieja sedan den 19 september, och fyra hundar fastnade mellan lavaströmmarna. Hundarna räddades natten till torsdag, och ett kryptiskt meddelande lämnades på platsen – men ingen vet vem som räddat hundarna eller hur.

Fyra hundar hade lämnats kvar mellan två lavaströmmar, omringade. Med hjälp av drönare hade djurrättsorganisationer lyft in mat och vatten åt hundarna.

Organisationen hade planerat ett räddningsuppdrag, där de med en drönare skulle flyga in med ett nät och fånga upp hundarna en och en.

Men i dag, fredag, avbryts planerna på ett räddningsuppdrag – hundarna är borta.

Då de åker över området med drönare ser de istället för hundarna ett vitt lakan med texten: "Var stark La Palma. Hundarna är i säkerhet" signerat "The A-Team".

Var stark La Palma. Hundarna är i säkerhet.

The A-Team

The A-Team är en referens till en amerikansk tv-serie från 80-talet, samt en film från 2010, där the A-team består av ett gäng ex-militärer som utför tuffa och äventyrliga uppdrag tillsammans.

"Efter en grundlig undersökning av området där hundarna skulle finnas har våra drönare inte lyckats hitta något spår av dem", skriver företaget som sökt efter hundarna med drönare på Twitter.

Skyddade av nattens mörker kom någon till undsättning

Dådet verkar ha skett under natten till torsdagen, och ingen har ännu stigit fram som medborgargargarde – sannolikt eftersom det är olagligt att röra sig i området.

Fotspår har även setts på platsen efter torsdagen – lavan runt området har på vissa ställen kylts ner till ca mellan 40-70 grader celcius och det kan ha varit möjligt att gå på.

Bilder av hundarna mellan rykande lavaströmmar har tidigare väckt nationell uppmärksamhet i Spanien och djurrättsorganisationer har samlat in cirka 15 000 euro i donationer för att rädda djuren.

Det finns många teorier om vem som räddat djuren, såsom djurrättsaktivister och hundarnas ägare, men polisen har inte inlett en utredning och det hela förblir, tills vidare, ett mysterium.

Källor: TT, Reuters