Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finland vill satsa stort på ekonomiskt samarbete med Minnesota: “Nu är rätt tidpunkt att vara med och kämpa om marknadsandelarna”

Uppdaterad 24.10.2021 15:12.
Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (i mitten till höger) på besök i Minnesota, USA.
Bildtext Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (i mitten till höger) besökte Minnesota under veckan. Målet är att fördjupa Finlands ekonomiska samarbete med delstaten.

Trots inflationsrädslor och utbudsproblem växer den amerikanska ekonomin kraftigt. Nu vill också finländska företag dra nytta av tillväxten. Fokus ligger på en handfull delstater, som Minnesota.

Den amerikanska ekonomin växer kraftigt, trots rädsla för inflation och prolem med utbud.

I september förutspådde centralbanken Fed en årstillväxt på nästan sex procent.

Marknaden för grön teknik och ren energi är en av de starkast växande sektorerna nu och tillväxten förväntas fortsätta de kommande åren.

Sektorn får ett lyft både från privata investeringar och Bidenadministrationens ambitioner att satsa stort på klimatkampen och grön infrastruktur.

Finländska företag vill nu vara med och dela på kakan.

Bild från Uponors fabrik i Appley Valley, Minnesota, USA.
Bildtext På Uponors fabrik i närheten av Minneapolis rullar produktionen på dygnet runt.

– Det händer mycket nu. Vi talar om marknaden för elbilar, mjukvara, hårdvara och hela landets infrastruktur, beskriver utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Skinnari för Svenska Yle under ett besök med en företagsdelegation till delstaten Minnesota. 

Minnesota är en av en handfull delstater i USA som Finland vill fördjupa det ekonomiska samarbetet med. I stället för att knyta kontakter enbart i huvudstaden Washington vill man starkare gå in för samarbete på lokal nivå.

Fokus ligger i synnerhet på hållbar utveckling och ren energi

– Nu är rätt tidpunkt att vara med och kämpa om marknadsandelarna, menar Skinnari.

Byggboom märks på verkstadsgolvet: “Vår orderstock är full”

Den ekonomiska boomen märks också på verkstadsgolvet.

Det finländska företaget Uponor öppnade en fabrik i Apple Valley, nära Minneapolis, redan för drygt trettio år sedan.

Företaget tillverkar rörsystem för byggnader och enligt fabrikschefen John Sundeen är efterfrågan större än någonsin.

– Vår orderstock är full. I juni och juli i fjol när pandemin var som värst upplevde vi en svacka, men sedan dess har det bara gått uppåt, säger Sundeen.

– Jag tror att många är intresserade av att flytta bort från städerna. De köper hem eller renoverar, eller satsar på att bygga semesterhus. Det gynnar oss.

John Sundeen på företaget Uponors fabrik i Apple Valley, Minnesota.
Bildtext John Sundeen på Uponors fabrik i Appley Valley är nöjd med tillväxten inom byggbranschen.

Minnesota och Finland har mycket gemensamt 

Minnesota påminner om Finland på mer än ett sätt. Delstaten har ett snarlikt klimat och är ungefär lika stort som Finland också sett till yta och folkmängd.

Delstaten har också näst flest människor med finländsk härkomst, efter Michigan.

– Här finns ishockey, här badar man bastu och dessutom jobbar dirigenten Osmo Vänskä här, späder Ville Skinnari på.

Melisa López Franzen är demokratisk delstatssenator i Minnesota. Hon ser att Minnesota och Finland har liknande klimatambitioner, vilket utgör en bra grund för samarbete inom hållbar utveckling och cleantech.

Melisa Franzen Lopez är delstatssenator för demokraterna i Minnesota, USA.
Bildtext Demokraten Melisa López Franzen i Minnesota har höga förväntningar på klimat- och cleanteach-samarbetet med Finland.

– Det pågår en kapplöpning om att minska på utsläppen. Finland siktar på att vara klimatneutralt år 2035. Minnesota har liknande mål, vi vill att 25 procent av vår energiproduktion sker via förnybara energikällor år 2025. Den privata sektorn rör sig i samma riktning.

– Det handlar om en kapplöpning, det handlar om var människor väljer att bo. Folk vill bo i miljöer som inte är förorenade, där det finns ren luft och rent vatten. Det är sådant som vi kan erbjuda här i Minnesota, säger Franzen.

Artikeln uppdaterades 24.10.2021 klockan 15.04. Ett slagfel korrigerades i ett citat.