Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisdokument visar: Riktig ammunition i skådespelaren Alec Baldwins rekvisitapistol

Från 2021
Uppdaterad 24.10.2021 07:02.
Skådespelaren Alec Baldwin på en gala i New York 2019.
Bildtext Skådespelaren Alec Baldwin avfyrade pistolen i tron att den inte innehöll riktiga kulor, enligt polisutredningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den rekvisitapistol som skådespelaren Alec Baldwin avfyrade och som ledde till att en kvinna dog innehöll riktiga pistolkulor, visar dokument från polisutredningen.

Enligt polisrapporter som tidningen Santa Fe Reporter kommit över gav filmens regiassistent Baldwin ett laddat vapen, omedveten om att vapnet innehöll riktiga kulor. Regiassistenten sa att vapnet var "kallt", det vill säga att det inte var laddat med ammunition.

Redan tidigare hade fackförbundet IATSE, som representerar bland annat teknikanställda inom filmbranschen i USA, uppgett att vapnet var laddat med riktig ammunition, i ett e-postmeddelande till sina medlemmar.

Olyckan inträffade under inspelningen av westernfilmen Rust. Den 42-åriga filmfotografen Halyna Hutchins träffades i bröstet, och hon dog av sina skador. Filmens regissör Joel Suoza träffades i axeln och skadades, men har fått lämna sjukhuset.

Utredningen av skjutningen fortsätter och polisen har beslagtagit alla rekvisitapistoler på filmplatsen. Ingen har ännu åtalats i fallet.

De anställda var oroliga efter också tidigare vådaskott

Bara några timmar före den fatala olyckan hade många produktionsanställda marscherat ut från filmplatsen i protest mot anställningsförhållandena, skriver Los Angeles Times.

De anställda uttryckte sitt missnöje med bland annat långa arbetsdagar och -resor samt problem i utbetalningen av löner.

Polisutredare på plats vid inspelningsplatsen av filmen Rust.
Bildtext Polisutredare på inspelningsplatsen av Westernfilmen Rust.
Bild: Copyright © 2021 BACKGRID, Inc./All Over Press / MWP BACKGRID

Dessutom talade tre anställda om sin oro för säkerheten på filmplatsen, efter två tidigare vådaskott.

"Det borde ha utretts. Vi hade inga möten om säkerheten. Det var ingen som försäkrade oss om att det inte skulle hända igen. Det var bara bråttom", säger en anställd till tidningen.

Inspelningen av filmen Rust inleddes i början av oktober i staden Santa Fe och de anställda hade blivit lovade hotellboende i staden.

När inspelningen väl började visade det sig ändå att de blivit inkvarterade i Albuquerque, ca 80 kilometer från staden, vilket ledde till långa arbetsresor för de anställda, som även jobbade 12-13 timmar på inspelningsplatsen.

Källor: AFP, Reuters, Los Angeles Times, STT