Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ohisalo: Arbetet mot klimatkrisen är av högsta prioritet – De Gröna vill att kärnkraft får ekomärkning av EU

Från 2021
Maria Ohisalo iklädd skjorta och tröja i Morgonettans studio.
Bildtext Klimatförändringen är högsta prioritet för De Gröna, sa partiets ordförande, inrikesminister Maria Ohisalo i Morgonettan.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det viktigaste för De Gröna är att stoppa klimatkrisen, och därför är de som regeringsparti redo att se till att kärnkraft som energiform klassas som hållbar energikälla i EU. Det säger De Grönas partiordförande, inrikesminister Maria Ohisalo som gästade Yleprogrammet Morgonettan i dag.

– På EU-nivå måste vi se över målen för klimatkrisen utgående från vetenskaplig evidens. Kan kärnkraft som energiform uppfylla de kriterier som Parisavtalet förutsätter och dessutom inte hota den biologiska mångfalden? Vi är ute efter att utveckla olika hållbarhetskriterier, säger Ohisalo.

Enligt Ohisalo bör man med alla medel nu bekämpa klimatkrisen.

– Det betyder också att vi inte kan utesluta kärnkraft helt. Men vi har inte tid att vänta i 20 år. Vi måste använda oss av snabba, hållbara lösningar om det finns sådana som teknologin möjliggör.

Ohisalo lyfte fram vikten av att satsa på hållbar utveckling.

– Att satsa på grön teknologi och -industri ska ses som en investering som ger oss mer tillväxt, hållbar sådan, och som skapar arbete.

Gröna utesluter inte mer stöd till lantbruket

Ohisalo fick frågan om hennes parti är redo att stödja lantbruket ännu mer för att göra det mer utsläppsvänligt. Hon sa att hon inte utesluter nya och ytterligare stöd, men att det kräver en diskussion om hur stöden riktas.

– Alla branscher behöver utsläppsmål, också lantbruket, och det finns många lantbrukare som redan nu aktivt arbetar för att minska utsläppen och betalar för det ur egen ficka. De ska stödas.

Ohisalo säger att lantbruket redan nu får mycket stöd, men att politikerna misslyckats med att rikta stöden till rätt mål och att det är viktigt.

Ingen regeringskris i sikte, säger Ohisalo – "Ibland har vi olika synpunkter, men vi jobbar för samma mål"

Hösten har sett turbulent ut och regeringen har verkat vara oense i många frågor, men Ohisalo förnekar ryktena om en underliggande regeringskris.

– Fem partier har suttit i regeringen i två och ett halvt år. Vi har genomlevt en historisk kris och arbetat genom den tillsammans. Det är klart att fem partier har olika synpunkter på hur olika ärenden ska skötas, men vi jobbar för samma mål.

Nedskärningarna i kultursektorn väckte debatt tidigare i oktober, bland annat då statsminister Sanna Marin (SDP) talade om att dra tillbaka nedskärningarna, utan att först diskutera med regeringskollegerna.

– Jag tycker det är värdefullt att man i politiken ibland kan besluta på andra sätt än man tidigare beslutat. Kulturbranschen har lidit mycket under pandemin och De Gröna vill stödja både den och de ungas välmående.

– Frågan om anslagen till kultursektorn handlar om politiska värderingar. Civiliserade länder som inte värderar kultur finns inte, sa Ohisalo.

Ur coronasynvinkel är Finland just ni ett privilegierat land eftersom det finns vaccin till alla som vill ha det, säger Ohisalo. Hon vädjar starkt till alla att vaccinera sig för att skydda sig själva och andra.

– Pandemin är de ovaccinerades pandemi för tillfället.

Diskussion om artikeln