Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien kommer med nytt grönt initiativ: Ska bli klimatneutralt år 2060

Från 2021
Muhammad bin Salman sitter vid ett skrivbord och håller tal.
Bildtext Saudiarabien höll sitt första klimatforum under landets gröna initiativ, Saudi Green Initiative Forum. Där talade kronpris Muhammad bin Salman via videolänk.
Bild: AFP / Lehtikuva

Saudiarabien har som mål att bli klimatneutrala år 2060. Det här meddelar landet på lördagen, ungefär en vecka innan den internationella klimatkonferensen COP26 i Glasgow.

Den saudiska kronprinsen Muhammad bin Salman säger att målet gäller innanför Saudiarabiens gränser. Det påverkar inte landets export av fossila bränslen och globala oljeinvesteringar.

Halva landets energi ska komma från förnybara källor år 2030. Det första steget för att nå klimatmålen är att plantera 450 miljoner träd och rehabilitera åtta miljoner hektar mark, sade prinsen på klimatforumet Saudi Green Initiative Forum.

Saudiarabien vill också skära ner på metanutsläppen med 30 procent på tio år.

Ett oljeraffinaderi. Rök kommer ut ur en skorsten.

FN: Produktionen av fossila bränslen fortsätter öka – 1,5-gradersmålet hotat

Utsläppen har ökat igen efter det första pandemiåret.

Landet i Mellanöstern, som är en av världens största oljeproducenter, har aldrig förr satt upp konkreta mål för klimatneutralitet. Saudiarabien är också ett de länder med mest utsläpp i världen.

Klimatkonferensen i Glasgow drar i gång den sista oktober. Tidigare i oktober meddelade Förenta Arabemiraterna att de siktar mot klimatneutralitet år 2050.

Enligt FN vill eller överväger över 130 länder att bli klimatneutrala före år 2050.

Källor: AP, AFP, Reuters