Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Det känns emellanåt som att folk hellre sticker huvudet i sanden" – över 200 unga samlades på klimat- och naturtoppmöte i Helsingfors

Från 2021
Uppdaterad 02.11.2021 10:03.
En man håller i en skylt där det står "Pysäytetään luontokato" (översättning: "Låt oss stoppa förlusten av biologisk mångfald")
Bildtext "Låt oss stoppa förlusten av biologisk mångfald" står det på skylten som arrangör Daniel Westö håller i.
Bild: Emma Levo, Yle

Beslutsfattarna måste lyssna på de unga då det gäller klimatet. Det handlar ju om vår framtid, säger Daniel Westö. Han är en av arrangörerna till klimat- och naturtoppmötet för unga som ordnades i Helsingfors mässcentrum i dag.

Utbilda, diskutera, och hitta nya vänner.

Det var syftet med dagens klimat- och naturtoppmöte (23.10), berättar arrangör Daniel Westö.

– Jag tycker att det har börjat jättebra. Det var ett inspirerande tal i början som inte stack under stolen med vilket krisläge vi befinner oss i, men också att det finns mycket hopp och vilja att arbeta med den här frågan bland oss unga. Det har varit inspirerande att se.

Westö säger att omkring 200 unga närvarade på plats i dag, medan cirka 100 personer följde med programmet på distans.

Lyssna på de unga!

67 procent av unga är ganska eller väldigt oroliga över klimatläget, visar Ungdomsbarometern 2018.

– Vi anser att det är viktigt att lyssna på vetenskapen, men också på de unga i Finland. Vi kräver och önskar att den nya klimatlagen, som håller på att uppdateras, ska innehålla ett löfte om att lyssna på den unga generationen då det handlar om klimatfrågan.

Det skulle vara viktigt att vi alla förstår att det här inte är någonting som man bara kan sopa under mattan

― Daniel Westö

Men också ursprungsbefolkningen borde inkluderas i diskussionen, säger Westö.

– Samernas upplevelser och vilja att ta hand om naturen borde beaktas. Vi borde lyssna på dem, de har mycket expertis i att upprätthålla biodiversiteten och ta hand om naturen. Inte bara i Finland, utan ursprungsbefolkningarna överlag.

Situationen är oroväckande, men inte hopplös

Just nu är situationen oroväckande, konstaterar Westö. Många arter håller på att utrotas och biodiversiteten är inte vad den varit.

– Det känns emellanåt som att folk hellre sticker huvudet i sanden, istället för att se saken i vitögat. Jag anser att det skulle vara viktigt att vi alla förstår att det här inte är någonting som man bara kan sopa under mattan. Utan vi måste faktiskt ta och göra ganska drastiska och viktiga beslut inom de närmaste 5-10 åren.

Metsää Pohjois-Karjalassa
Bildtext Daniel Westö tror att det ännu finns stora möjligheter att återuppbygga ekosystem och biodiversiteten på planeten.
Bild: Juha Kivioja / Yle

Westö tycker att Finland, som ett rikt och välfungerande samhälle, borde ta ett större ansvar i frågan.

– Det är ofta människor i globala södern som lider mest av klimatförändringen. De kommer ofta från fattiga länder, de är mer utsatta, och deras infrastruktur är inte lika väl förberedd. Vi kan inte bara bygga en mur runt Finland och tänka att det här inte påverkar oss. Vi har också sett mycket torka och naturkatastrofer runtom i Europa.

Men trots att situationen är svår har Westö inte tappat hoppet.

– Jag tror att det finns stora möjligheter att återuppbygga ekosystem och biodiversiteten på planeten. Bara vi håller oss ödmjuka och förstår att vi inte kämpar mot naturen, utan är en del av naturen. Det här är vårt hem, vi måste ta hand om det.

Korrigering 2.11.2021 kl 10:02 – Daniel Westö säger att drastiska och viktiga beslut måste göras inom de närmaste 5-10 åren, inte de närmaste 10-15 åren, som det stod tidigare.

Diskussion om artikeln