Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

TS: Vanvården fortsätter på äldrepsykiatriska avdelningen i Kuppis

Från 2021
Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus
Bildtext Vårdpraxisen vid Åbo stads avdelning för äldrepsykiatri är under lupp.
Bild: Yle/ Nora Engström

Patienter på psykiatriska avdelningen i Kuppis utsätts fortfarande för tvångsbehandling och isolering, skriver tidningen Turun Sanomat.

Enligt tidningens rapportering (bakom betalmur) har det förekommit allvarlig vanvård vid ÅUCS avdelningar för äldrepsykiatri i Kuppis.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland undersöker för tillfället förhållandena och vårdpraxisen på den så kallade V1-avdelningen, som är efterträdare till Åbo stads tidigare avdelning för äldrepsykiatri G1.

På avdelningen behandlas personer över 70 år som lider av svår depression och bipolär sjukdom.

Patienter har bland annat övermedicinerats med höga doser av det lugnande läkemedlet Lorazepam som används för att lindra ångest.

I TS artikel beskrivs hur övermedicineringen lett till att patienter fallit och slagit sig allvarligt.

Omfattande vanvård avslöjades 2016

Den tidigare G1-avdelningen blev ökänd när det förekom att patienter hade övermedicinerats, isolerats och misshandlats, vilket avslöjades av Turun Sanomat 2016.

Flera vårdare åtalades, och en dömdes i Egentliga Finlands tingsrätt till 14 månader villkorligt fängelse för grov misshandel. Vårdaren friades dock senare av Åbo hovrätt, som ansåg att bevisningen inte var tillräcklig.

Turun Sanomats nya avslöjanden baserar sig på intervjuer som gjorts med personer som har jobbat vid V1-avdelningen eller dess systeravdelning i Halikko, och behandlar händelser som inträffat under åren 2020–2021.

Diskussion om artikeln