Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spiken i kistan för TPS katastrofala slutserie: RoPS får spela ligakval efter uddamålsseger på hemmaplan

Uppdaterad 23.10.2021 18:29.
Spelare kämpar om bollen.
Bildtext TPS tappade poäng för tredje gången på raken. Arkivbild.

För tre veckor sedan hade TPS ett grepp om seriesegern. Nu får laget ladda om för ytterligare en säsong i division 1. RoPS tog segern i fajten om kvalbiljetten med 1–0 på hemmaplan.

Drömmen om en comeback i fotbollsligan lever fortfarande – i Rovaniemi.

Med en nedfryst kniv mot strupen lyckades RoPS ta måstesegern över TPS på lördagen och steg samtidigt förbi dem i tabellen. Det innebär med andra ord att RoPS slutar tvåa bakom VPS.

TPS slutar trea och stannar i division 1.

– Vi hade lägen att avgöra. Vi hade kontroll, men släpper in ett onödigt mål och får inte in bollen själva. Kanske det är symptomatiskt för vår säsong, säger TPS-mittfältaren Joakim Latonen till Yle efteråt.

Det var Simo Roiha som satte in matchens enda mål i den 43:e minuten. Forwardens tionde fullträff för säsongen. Det är AC Oulu som står för motståndet i kvalet.

VPS firade ligabiljetten på Sandviken

I Vasa var det fest för hela slanten då VPS med en säkrad ligabiljett i bakfickan stod värd för FF Jaro. Trots att det handlar om rivaler formade Jaros spelare en korridor för VPS-kollegerna då de entrade planen.

VPS-fansen visade i sin tur sin uppskattning med ett stort ”Hemma i ligan”-tifo.

Den betydelselösa matchen slutade i en 1–0-seger för gästerna från Jakobstad. Det tack vare ett segermål i den 88:e minuten av Tyler Reid.

I kampen om femteplatsen i den övre slutserien var det EIF som gick segrande ur matchen med 2–0 över Gnistan.

I bottenstriden klarnade det i sin tur att JIPPO åker ur då Joensuulaget förlorade med 0–2 mot MP. Klubi 04 och MuSa får också ta ny fart i division 2.

I Nationella ligans ligakval slog HPS NJS 2–0 också i returmötet och stannar med andra ord i ligan.