Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finlands ambassadör i Turkiet på väg att utvisas – Erdogan: Tio länders ambassadörer kommer förklaras persona non grata

Från 2021
Uppdaterad 23.10.2021 22:39.
Erdogan står framför en mick.
Bild: STELLA Pictures / ddp / TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT

President Recep Tayyip Erdogan skärper tonen och tar ett steg närmare att utvisa tio ambassadörer. Det gör han genom att beordra att de ska förklaras "icke önskvärda personer". Agerandet är ett svar på ländernas krav om att den turkiska aktivisten Osman Kavala ska släppas snarast.

– Jag har beordrat vår utrikesminister att utse de här tio ambassadörerna till persona non grata så snabbt som möjligt, sa han.

Persona non grata, det vill säga en icke önskvärd person, är en term som används inom diplomati och är det första steget mot utvisning.

Beslutet kommer efter att de tio länderna i början av veckan publicerade ett öppet brev som riktade kritik mot Turkiet. Länderna, däribland Finland, USA, Tyskland, Sverige och Norge kräver att den turkiska affärsmannen och aktivisten Osman Kavala ska släppas.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiets president Erdoğan hotar utvisa Finlands och nio andra länders ambassadörer

De tio länderna kräver att aktivisten Osman Kavala friges.

Kavala friades i början av året för brott under demonstrationerna mot regeringens planer att riva en populär park i Istanbul år 2013, men greps strax därefter igen. Den här gången sitter han häktad för inblandning i kuppförsöket mot Erdogan år 2016.

Han har i princip suttit häktad i fyra år och hans rättegångar har skjutits upp flera gånger. Han bestrider anklagelserna som riktats mot honom.

Turkiska utrikesministeriet anser att det öppna brevet som länderna publicerat är ansvarslöst. Ministeriet gjorde en diplomatisk markering på tisdagen genom att kalla upp ambassadörerna till ministeriet.

Turkiska myndigheter verkar inte ännu ha informerat ambassadörerna

Flera av de berörda europiska länderna uppger att de ännu inte officiellt kontaktats av turkiska myndigheter, skriver AFP. Enligt Tysklands utrikesministerium pågår för tillfället diskussioner mellan de tio berörda länderna.

Till exempel det norska utrikesministeriet uppger för TV2 att landets ambassad i Turkiet inte hört något från turkiska myndigheter. Avdelningschefen för ministeriets kommunikationsenhet Trude Måseide understryker att Norges ambassadör i Ankara inte har gjort något som kan ligga till grund för en utvisning.

– Vi har flera gånger tagit upp våra bekymmer med turkiska myndigheter gällande människorättssituationen i Turkiet, inklusive i den här konkreta frågan. Turkiet har därmed känt till vår syn, säger Måseide till TV2.

Inte heller svenska utrikesministeriet har fått någon information från turkiska myndigheter, skriver tidningen Dagens Nyheter.

Finland avvaktar man och kommenterar inte saken vidare i det här skedet. Enligt den jourhavande kommunikatören vid utrikesministeriet som Iltalehti har talat med, känner Finland till de uppgifter som förekommer i mediebevakningen.

Finland och Turkiet har haft en god diplomatisk relation, så en utvisning vore extraordniär. För tillfället är det Ari Mäki som sitter på posten som Finlands ambassadör i landet.

Inget klart utvisningsdatum

Något officiellt datum för när ambassadörerna kan utvisas ur landet finns inte ännu. Men enligt turkisk media ska Erdogan ändå ha hotat med att skicka hem ambassadörerna redan på torsdag.

– De måste känna och förstå Turkiet, sa Erdogan på lördagen och anklagade ambassadörerna för att ha agerat "oanständigt".

Han fyllde på att de måste lämna landet den dag de inte längre förstår Turkiet.

Källor: Reuters, AFP, TV2, DN, Iltalehti

Artikeln uppdaterades med kommentar av Trude Måseide klockan 21.22 och klockan 21.58 om Sveriges läge och infon av Finlands utrikesministerium.