Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Verstappen satte stopp för Mercedes långa kvalsvit i USA – bäddat för högintressant tävling med titelrivalerna i första startled: ”Inte orolig för vad som händer bakom mig”

Från 2021
Max Verstappen sträcker armen i luften.
Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press

Sex år i rad har Mercedes haft pole position i USA:s GP, men nu är den sviten över. Max Verstappen var snabbast i i kvalet före Lewis Hamilton. Jag gav allt men Red Bull var otroligt snabba, säger Hamilton efter kvalet.

Det är ett läckert utgångsläge i Austin. De två titelkombatanterna Max Verstappen och Lewis Hamilton står i första startled i kvällens lopp.

Verstappen var två tiondelar snabbare än Hamilton i kvalet, och för första gången sedan hybrideran inleddes 2014 är det inte en Mercedes-bil som står i första startrutan.

– Det var spännande där ute på banan. Jag hoppas på en bra start i loppet så att vi kan få det bästa tänkbara resultatet, säger Verstappen efter kvalet.

Mercedes har sett snabbare ut än Red Bull på träningarna men när det gällde som mest kunde Hamilton inte utmana Verstappen.

– Jag gav allt men Red Bull var otroligt snabba. Jag är nöjd med mitt sista varv eftersom jag fick ut allt som fanns, säger Hamilton.

"Alla förväntar sig ett fantastiskt lopp"

Det är otroligt jämnt mellan Verstappen och Hamilton i titelfajten, och med tanke på att det hettat till mellan förarna under säsongen och även i Austin kan söndagens race bli något alldeles extra. Verstappen försöker ändå tona ner uppståndelsen.

– Jag är inte orolig för vad som händer bakom mig, jag fokuserar bara på mig själv. Jag förstår inte varför vi måste ta upp det här hela tiden. Vi är inte de enda som haft incidenter i den här sporten, det händer alltid.

– Nu är vi första startled och alla förväntar sig ett fantastisk lopp och det gör även vi förare, säger han på presskonferensen efter kvalet.

Valtteri Bottas slutade på fjärde plats i kvalet men då han har en bestraffning startar han loppet från ruta nio.

Kimi Räikkönen var 18:e man i kvalet men hans startposition blir 15:e då även Sebastian Vettel, Fernando Alonso och George Russell har bestraffningar.

Söndagens tävling startar klockan 22 finländsk tid.

Resultat, kval USA:

1. Max Verstappen, Red Bull 1.32,910
2. Lewis Hamilton, Mercedes +0,209
3. Sergio Perez, Red Bull +0,224
4. Valtteri Bottas, Mercedes +0,565 (bestraffning)
5. Charles Leclerc, Ferrari +0,696
6. Carlos Sainz, Ferrari +0,882
7. Daniel Ricciardo, McLaren +0,898
8. Lando Norris, McLaren +0,977
9. Pierre Gasly, Alpha Tauri +1,208
10. Yuki Tsunoda, Alpha Tauri +2,008
11. Esteban Ocon, Alpine
12. Sebastian Vettel, Aston Martin (bestraffning)
13. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo
14. Fernando Alonso, Alpine (bestraffning)
15. George Russell, Williams (bestraffning)
16. Lance Stroll, Aston Martin
17. Nicholas Latifi, Williams
18. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
19. Mich Schumacher, Haas
20. Nikita Mazepin, Haas

Diskussion om artikeln