Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Frukta inte flyktingar, frukta Gud" – polska mammor demonstrerade för flyktingarna vid belarusiska gränsen

Från 2021
Mammor demonstrerar i staden Michalowo i Polen.
Bildtext Demomstranterna kräver att regeringen häver undantagstillståndet vid gränsen så att flyktingarna kan få hjälp.
Bild: EPA-EFE/Artur Reszko

Hundratals mammor i Polen demonstrerade på lördagskvällen i staden Michalowo nära den belarusiska gränsen. Demonstranterna anser att den behandling som minderåriga migranter som försöker ta sig till EU tvingas utstå är omänsklig.

Enligt uppgifter har flyktingar som kommit över gränsen från Belarus tvingats tillbaka av polska gränsbevakare.

"Vi kan inte bara stå och se på då barn befinner sig i de kalla, våta och mörka skogarna i Polen utan mat, dryck eller skydd", skriver demonstrationens arrangörer på Facebook.

Polen har skickat tusentals soldater till gränsen mot Belarus och lagt upp taggtrådsstängsel. Dessutom har landet infört undantagstillstånd vid området, vilket betyder att journalister och hjälparbetare inte får arbeta där.

Migranterna ska få hjälp, anser demonstranterna

Demonstranterna kräver att den polska regeringen slopar undantagstillståndet och hjälper dem som vill ta sig över gränsen. Demonstranterna hade skrivit slagord som "dödsgränsen" och "frukta Gud, inte flyktingarna" på sina plakat.

– Våra tankar finns hos människorna i skogen, säger Sylwia Chorazy som deltog i demonstrationen.

Mammor demonstrerar med skyltar på engelska och polska i staden Michalowo i Polen.
Bildtext "Förlåt oss". Demonstranterna säger att förhållandena för de minderåriga flyktingarna är omänskliga.
Bild: EPA-EFE/Artur Reszko

– I morse sa min son: Mamma, tänk om vi var tvungna att sova i skogen? Det här är sorgligt, väldigt sorgligt, säger Chorazy till nyhetsbyrån AFP.

Tidigare i oktober kom uppgifter om att gränsbevakarna i Michalowo skickat tillbaka en grupp med flyktingar, inklusive kvinnor och barn, till skogen mellan Polen och Belarus, trots att de sa att de sökte asyl.

Sedan början av augusti har tusentals människor försökt ta sig från Belarus till Polen. EU misstänker att Belarus utnyttjar migranterna, för att hämnas för de sanktioner som riktats mot landet.

Källa: AFP, STT