Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: De med sämre kondition välkomnas till militären, problematiska plankorsningar och överträdelser av allemansrätten

En militärklädd person med smarttelefon i handen.
Bildtext Vi levererar lästips från veckan som gått, bland annat en artikel om omorganiseringar inom armén.

God söndagsmorgon! Här kommer några lästips från veckan som gått.

Lotten Eklund har fått uppleva överträdelser av allemansrätten på nära håll

Det är allt fler som inte har koll på allemansrätten. Statistik visar att överträdelser av allemansrätten ökat under pandemin då många rört sig mer ute.

Lotten Ekelund är en av dem som lider av människors okunskap. Hon har tvingats sätta upp staket och skyltar för att stoppa folk från att komma in på hennes privata gård.

 – Vissa blir arga och anser sig ha rätt att vara här. De kan inte acceptera eller godta då jag säger att det här är min privata gård, du får inte vara här.

Kvinna står intill en infart. Vid infarten hänger ett vitt plakat där det står "STÄNGT CLOSED SULJETTU" med stora bokstäver.
Bildtext Lotten Eklund har satt upp elband och skyltar vid ingången till hennes gård för att stoppa inkräktare.

Nu ska också de med sämre kondition få göra militärtjänstgöring

Armén sänker tröskeln för beväringar med sämre fysisk kondition. Det här görs som en del av omorganiseringar inom armén.

Armén vill utbilda mer manskap för fysiskt mindre krävande uppgifter, till exempel inom cyberförsvaret, kommunikation eller logistik.

– Det skulle vara dumt i dagens läge att inte dra nytta av de här "Playstation-pojkarna" som har olika slags cybererfarenhet och kan använda sociala medier, säger arméns kommendör, generallöjtnant Petri Hulkko.

Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko Puolustusvoimien infossa tapahtumatalo Bankissa.
Bildtext Generallöjtant Petri Hulkko vill välkomna fler kvinnor och män till armén.

Personer med intellektuell funktionsnedsättning får sällan lön – men många kämpar för den rätten

25 000 personer i Finland har en intellektuell funktionsnedsättning. En handfull av dem får lön i sitt arbete. Regeringen vill se ändringar här och samtidigt öka sysselsättningen för dem med partiell arbetsförmåga.

Daniela Lindholm och Paulina Bäckström har båda intellektuell funktionsnedsättning. Båda två har ett lönearbete med stöd av en arbetslivstränare. Men stor är lönen ändå inte.

– Min sambo och jag har just köpt hus och därför behöver jag min lön, säger Daniela Lindholm som bor i Raseborg.

Bildcollage av två bilder. Bägge bilder föreställer kvinnor som ler och tittar in i kameran. En av dem står framför ett träd, den andra framför en ABC.
Bildtext Paulina Bäckström och Daniela Lindholm kämpar för allas rätt till lön.

Jan Portin krockade med tåget – det finns fortfarande 1 800 obevakade plankorsningar i Finland

Jan Portin från Pedersöre krockade för närmare sex år sedan med ett tåg vid en plankorsning nära sitt hem i Storsandsund.

Portin är glad att han lever i dag, men är rödd för att det ska hända igen.

Olyckor vid plankorsningar är vanliga och många obevakade plankorsningar har tagits bort, bland annat den i Skogby, Raseborg, som orsakade en dödsolycka år 2017. Men fortfarande finns 1 800 obevakade plankorsningar kvar.

Hur löser man jämställdhetsproblem med transkvinnor i damklass i idrott? "Man måste välja vem man ska diskriminera"

Transkvinnor i idrotten har blivit en het potatis den senaste tiden. En ny forskning visar att nuvarande regelverk inte håller måttet – transkvinnor har stora fördelar i idrotten.

– Många idrottsorganisationer pratar fortfarande om att försöka balansera rättvisa och inkludering, men sanningen är att det inte går att balansera. Det är helt omöjligt. De två går inte hand i hand. Man måste välja vem man ska diskriminera, säger forskaren Tommy Lundberg.

Det finns med andra ord inte en lösning som tillfredsställer alla, men en lösning behövs, konstaterar forskare.

Laurel Hubbard lyfter tyngder under en tävling.
Bildtext Laurel Hubbard från Nya Zeeland är transkvinna. Hennes deltagande i olika idrottsevenemang har varit under diskussion.