Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polis sades upp på grund av olämpligt beteende – inledde förhållande med brottsoffer

Från 2021
Uppdaterad 24.10.2021 18:14.
Polishuset i Böle
Bildtext Polisen arbetade vid polisinrättningen i Helsingfors.
Bild: Yle/Carolina Husu

Polisinrättningen i Helsingfors har sagt upp en polis på grund av opassande beteende. Polisen hade haft olagligt material på sina datorer och inlett ett förhållande med ett offer till ett brott som han själv utrett. Polischef Lasse Aapio säger att man har en hård linje i frågan och inte godkänner beteende som äventyrar polisens förtroende.

Polisinrättningen skriver att den uppsagda polisen arbetade som utredare vid Brottsutredningsenhetens enhet för sexualbrott.

Polisens datorer innehöll olagligt material, vilket var en av orsakerna till uppsägningen. Dessutom hade mannen varit i kontakt med ett offer till ett brott som Helsingforspolisen utrett på ett olämpligt sätt, ansåg polisinrättningen.

Polisen borde ha avstått från att inleda en relation med målsägande med tanke på utredningen och brottets karaktär, uppger polisinrättningen.

Polisinrättningen i Helsingfors fick kännedom om fallet i juni efter att målsägande hade berättat om saken för en annan utredare vid polisinrättningen.

"Då chefer och polisinrättningen informerades om den olämpliga kontakten inledde vi en polisbrottsutredning omedelbart. Eftersom förundersökningen visade att det finns skäl att misstänka brott inleddes en tjänstemannarättslig process, och som följd av det sades polisen upp den 18 juni", skriver polisjurist Kari Rauramaa vid enheten för juridiska frågor vid Helsingfors polisinrättning i pressmeddelandet.

Polisen har bestridit uppsägningen, som nu behandlas av förvaltningsdomstolen. Den uppsagda polisen har också i tingsrätten dömts till 25 dagsböter i september, men domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Lasse Aapio som är polischef på Helsingfors polisutredning säger i ett nytt pressmeddelande på söndag eftermiddag att Helsingfors polisinrättning inte kan kommentera detaljer i åklagarens förundersökning. Det beror bland annat på att tingsrättens uppsägningsbeslut ännu inte har vunnit laga kraft.

HS: Polisen var medveten om att den unga personen utsatts för brott

Tidningen Helsingin Sanomat skriver i dag utförligt om fallet (bakom betalmur).

Enligt tidningen var polisen medveten om att offret hade utnyttjats sexuellt av en ökänd brottsling, då han inledde förhållandet med offret.

Tidningen skriver också att man senare fann över 8 000 olagliga bilder och 65 videor, där minderåriga utsetts för sexualbrott, på polisens dator.

Enligt Helsingin Sanomat inledde åklagaren också en utredning om brott mot tjänsteplikt mot polisen, men brottet hann preskriberas innan åtal väcktes.

Äventyrade polisens förtroende

Polisen ser allvarligt på det skedda och anser att polisens handlingar äventyrat förtroendet för att polisens uppgifter sköts på ett korrekt sätt.

"I det här fallet har kriminalöverkonstapeln som lyfte fram saken agerat exemplariskt. Han har berättat om saken för sin förman och genom det har saken kommit till inrättningens lednings kännedom. På så vis kunde vi omedelbart föra saken till åklagaren för en polisbrottsutredning", säger Aapio.

Polischefen säger att poliser har ansvar för att agera etiskt på både tjänstetid och fritid.

"Polisen ska förtjäna medborgarnas förtroende varenda dag. Vi godkänner inte att våra arbetstagare ägnar sig åt oetiska handlingar, som kan äventyra förtroende för polisens arbete. Det gäller under både tjänstetid och fritid. Vi har en hård linje i den här saken. I fortsättningen kommer vi också att offentligt meddela om uppsägningar kommer", säger Aapio.

Han har inget lätt svar eller lösning på hur man ska hindra saken från att ske igen.

"Behöver sexualbrottsutredare eller poliser genomgå mer omfattande psykologiska tester? Är det tillräckligt lätt att lyfta fram upplevelser av oetiskt beteende både inom och utanför organisationen", frågar sig Aapio på Twitter.

Som en första lösning har Aapio utökat arbetsbeskrivningen för arbetarskyddschefen så att hen också fungerar som en kontaktperson i etiska frågor.

Artikeln uppdaterades klockan 17.51 med kommentarer av Aapio. Polisen skickade ut ett andra pressmeddelande på söndagen efter att ha kontaktats av flera medier.