Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Klockan klämtar för covidintyget – STM:s Puumalainen: Om intyget ska användas också nästa år måste nya beslut fattas nu

En mobiltelefon där man kan se EU:s digitala coronapass.
Bildtext Covidintyget togs i Finland i bruk för en dryg vecka sedan.

Det länge efterlängtade covidintyget som togs i bruk för en vecka sedan i Finland hotar bli kortlivat. Lagstiftningen kring det gäller bara till årsskiftet, om inte regeringen snart fattar beslut om att förlänga det.

För att lagstiftningen som tillåter covidintyg ska förlängas måste frågan behandlas i riksdagen, där det är bråda tider i slutet av året.

– För att hinna höra sakkunniga i utskotten och behandla frågan i riksdagen måste beredningen inledas inom en mycket snar framtid, säger Taneli Puumalainen som är avdelningsdirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Taneli Puumalainen
Bildtext Om covidintyget ska användas också nästa år börjar det bli bråttom, säger Taneli Puumalainen vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Covidintyget kan användas i situationer och lokaler i områden som omfattas av restriktioner. Om till exempel restauranger, nattklubbar, publikevenemang eller gym kräver att kunderna visar upp covidintyg går det att kringgå restriktionerna.

Intyget innehåller information om en person fått två doser coronavaccin, testat negativt mot covid-19 eller haft coronainfektion.

Grundlagsutskottet kräver att lagstiftning som begränsar det normala vardagslivet granskas med jämna mellanrum utgående från epidemiläget. Det här är orsaken till att lagstiftningen kring covidintyget är i kraft enbart till nyår, säger Puumalainen.

– Covidintyget ger de områden som annars omfattas av restriktioner möjlighet att fortsätta sin verksamhet, även då Regionförvaltningsverket fattat beslut om begränsningar. Det är helt logiskt att covidintyget är i kraft lika länge som all annan lagstiftning kring frågan, konstaterar Puumalainen.

EU har sista ordet

Det är sannolikt att regeringen föreslår en förlängning av covidintyget, säger Taneli Puumalainen. Det innebär troligen också fortsatt möjlighet att begränsa antalet kunder på olika offentliga ställen och evenemang.

– Om regeringen fattar beslut om att förlänga lagstiftningen så gäller det med stor sannolikhet både lagarna kring covidintyget och övrig coronalagstiftning som tangerar samma frågor.

Det är ändå EU-lagstiftning som avgör hur länge covidintyget är i bruk, påminner Puumalainen. Covidintyget är nämligen baserat på EU:s digitala covidintyg. Lagstiftningen kring EU-intyget är i kraft till början av juli nästa år.

– Det är omöjligt att tänka på covidintygets framtid bortom nästa sommar om inte EU förlänger lagstiftningen kring sitt covidintyg. Diskussionen om att det vore bra att förlänga intyget är ändå redan igång på EU-nivå, säger Puumalainen.