Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsrekordslakt av Letesenbet Gidey i halvmaraton – Camilla Richardsson upp som trea genom tiderna i Finland: ”Förväntade mig ungefär den här tiden”

Uppdaterad 24.10.2021 13:37.
Camilla Richardsson springer.
Bildtext Camilla Richardsson.

Letesenbet Gidey förbättrade världsrekordet på halvmaraton med över en minut i dagens lopp i Valencia. I samma tävling löpte Camilla Richardsson nytt personbästa med 1.10,51 – den tredje bästa tiden någonsin i Finland.

Det tidigare världsrekordet på damernas halvmaraton rök all världens väg då Letesenbet Gidey flög fram på gatorna i Valencia under söndagen.

När Gidey, som löpte sitt första havlmaraton, skar mållinjen stannade klockan på 1.02,52 – hela 70 sekunder bättre än det tidigare rekordet som Ruth Chepngetich satte i våras.

Yalemezerf Yehualaw hängde med Gidey i början av loppet, men klarade sedan inte av att följa i etiopiskans tempo. Yehualaw gjorde ändå ett starkt lopp och gick i mål på 1.03,51 som också är under det tidigare världsrekordet.

I samma tävling gjorde Camilla Richardsson sitt bästa halvmaraton i karriären. Hon förbättrade sitt tidigare personbästa med nästan två minuter till 1.10,51 och kom i mål som tia.

Startade loppet opitmistiskt

Tiden är den tredje bästa i Finland någonsin efter Annemari Keikara (1.09,58) och Päivi Tikkanen (1.10,35).

– Jag är väldigt nöjd med en sådan rekordförbättring, men å andra sidan förväntade jag mig att jag skulle löpa ungefär den här tiden, säger Richardsson på förbundets webbplats.

Richardsson gick ut hårt i loppet och farten pekade på en sluttid under 1.10.

– Jag var kanske lite för optimistisk men i halvmaraton måste man starta hårt om man vill ha en bra tid. Farten i början syntes på slutet och de sista fem kilometerna var svåra. Det var mest män som jag löpte med och endast sista tre–fyra kilometerna löpte jag ensam, säger Richardsson som öppnar för fler lopp i höst.

– Det känns bra att vara på den här nivån efter en tuff tid. Det skulle kännas dumt att gå över till viloperioden nu så det skulle kanske vara bra med något lopp till. Men jag måste diskutera det med min tränare, säger Richardsson.

Svenskan Sara Lahti var den bästa europeiska löparen i damtävlingen med tiden 1.08,19.