Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fartyg med giftiga kemikalier brinner utanför Kanada – miljöorganisationer befarar katastrof

Från 2021
En video tagen av ett ögonvittne visar hur containrar brinner ombord på fraktfartyget Zim Kingston. Video: Lloyd Mildon. - Spela upp på Arenan

Fraktfartyget Zim Kingston utgör nu en fara både för miljön och annan sjötrafik utanför Kanadas västkust. Ett 40-tal containrar har fallit i havet i hård sjögång och ombord står tio containrar i lågor. Dessutom befaras vädret bara bli värre.

Det aktuella fraktfartyget ligger för ankar utanför provinsen British Columbia, inte så långt från provinshuvudstaden Victoria.

USA:s kustbevakning uppger att ett 40-tal containrar föll överbord redan på fredagen, i hårt väder. Amerikanska och kanadensiska kustbevakare försöker nu spåra de här containrarna, för de utgör förstås en fara för övrig sjötrafik.

På lördagen bröt en brand ut i ett par av containrarna ombord och enligt de senaste uppgifterna från Kanadas kustbevakning, så hade branden spridit sig till tio containrar, men själva fartyget brann inte. Brandorsaken är tillsvidare oklar, men den ska ha fått sin början i en skadad container.

Största delen av besättningen har evakuerats, men fem män ska ha stannat kvar för att bekämpa branden. Zim Kingston är registrerat under maltesisk flagg och drivs av ett det cypriotiska rederiet Danaos Shipping.

Giftiga kemikalier ombord

Fartyget hade lämnat Busan i Sydkorea tidigare den här månaden och var på väg mot Vancouver i sydvästra Kanada, men fick alltså stora problem söder om Vancouver Island i fredagens svåra väderförhållanden.

Enligt den kanadensiska kustbevakningen transporteras över 52 000 kilo kemikalier i två av de containrar som börjat brinna. Det handlar om kemikalier som används inom gruvdriften, bland annat kaliumamylxantat som används för separering av malm och som beskrivs som ett miljöfarligt ämne.

Röken från de brinnande containrarna är giftig och kemikalierna är farliga för sjöorganismer. Kanadensiska miljöorganisationer befarar en miljökatastrof.

Senare på söndagen befaras ännu hårdare oväder och nu försöker man få branden släckt innan stormen når fartyget.

Källor: Reuters, cheknews.ca, thenationalnews.com, gcaptain.com