Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel planerar utvidga de judiska bosättningarna på ockuperade Västbanken igen – hotar fredsinsatserna mellan israeler och palestinier

Från 2021
Israeliska bosättningar byggs på Västbanken. Ofärdiga hus syns på bilden.
Bildtext Under de senaste åren har byggandet av bosättningar på ockuperad mark eskalerat. Just nu byggs till exempel en judisk bosättning söder om Nablus på Västbanken.
Bild: AFP / Lehtikuva

Israel fortsätter utvidga de judiska bosättningarna på ockuperad mark på Västbanken. 1 300 nya bostäder finns i planerna, framkommer av de anbud som landet publicerade på söndagen. Det kan öka spänningarna mellan israeler och palestinier, också med tanke på att Israel nyligen beslutade terrorklassa sex palestinska medborgargrupper.

Ministern med ansvar för de judiska bosättningarna Zeev Elkin sa i dag, söndag, att man bett om ombud för byggandet av mer än 1 300 hem i sju bosättningar. Planen väntas inom kort godkännas av Israels försvarsministerium.

Det här har väckt oro hos omvärlden. En talesperson för det amerikanska utrikesministeriet uppgav i fredags att sådana här steg kan öka spänningarna och skada de insatser som hittills gjorts för nå ett fredsavtal.

Byggmaskiner river palestinska bosättningar.
Bildtext Palestinska hem rivs för att ge utrymme för judiska bosättningar.
Bild: /All Over Press

Även palestinierna anser att utveckling inte bådar gott med tanke på fredssamtalen.

Enligt det palestinska utrikesministeriet kan planerna på nya bosättningar ha "katastrofal inverkan på möjligheterna att enas om en tvåstatslösning och på de regionala, amerikanska och internationella försöken att bygga förtroende mellan Israel och Palestina".

Den israeliska ministern Zeev Elkin anser däremot att det är nödvändigt att stärka den judiska närvaron på Västbanken i enlighet med den sionistiska visionen.

Utöver de 1 300 bostäderna finns det redan preliminära planer på att bygga ytterligare 3 000 hem i bosättningarna på området. Så sent som i augusti tillkännagavs också att över 2 000 nya bostäder skulle byggas på området.

Flera nya bosättningar under de senaste åren

Bosättningarna hör till de hetaste frågorna mellan Israel och palestinierna.

Under de senaste åren har byggandet av bosättningar eskalerat, speciellt under ledning av Israels tidigare premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israel har ockuperat Västbanken sedan 1967. I området bor över en halv miljon israeliska judar, men också över två miljoner palestinier.

I våras protesterade palestinier bland annat emot ett israeliskt domslut som innebar att familjer kommer att vräkas från sina hem i östra Jerusalem. Konflikten eskalade och resulterade i våldsamheter. Vapenvila nåddes i slutet av maj efter att hundratals dödats.

Terrorklassade sex palestinska grupper

Nyligen terrorstämplade Israel sex palestinska civilsamhällesorganisationer och anklagade dem för att finansiera militanta grupper som attackerat israeler.

Uttalandena fick senare hård kritik av både FN och människorättsorganisationer. FN:s avdelning med fokus på mänskliga rättigheter kallar beslutet alarmerande.

"Lagstiftning mot terrorism får inte användas för att begränsa legitimt humanitärt arbete för mänskliga rättigheter", uppgav avdelningen och tillade att de motiveringar som getts var vaga och irrelevanta.

Vi ser med oro på det snabbt krympande utrymmet för palestinska CSOer

― Sveriges minister för bistånd Per Olsson Fridh.

Enligt Israels försvarsministerium presenterar sig organisationerna som humanitära men främjar och stöder egentligen Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP). PFLP finns på både USA:s och EU:s lista över terrororganisationer.

Flera av de nu terrorstämplade organisationerna får stöd av europeiska länder och internationella organisationer.

Sveriges biståndsminister Per Olsson Fridh har kommenterat Israels beslut på Twitter.

"Vi ser med oro på det snabbt krympande utrymmet för palestinska CSOer. Civilsamhället är en central aktör i arbetet med god samhällsstyrning och hållbar utveckling i Palestina som överallt annars i världen. Arbete för fred och mänskliga rättigheter måste fortsätta", skriver han i en tråd.

Källor: Reuters, AFP, SR