Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland beviljade exceptionella tillstånd på 140 miljoner euro för vapenexport till Förenade Arabemiraten – ingen vet om militärfordonen som byggs med finländska komponenter används i krisområden

Patrias AMV-fordon.
Bildtext Tidigare har Finland bland annat sålt Patrias AMV-pansarfordon till Förenade Arabemiraten.

Exportloven som statsrådet beviljat till Förenade Arabemiraten är exceptionellt stora och långvariga, visar ny rapport. Finland har ingen kontroll över vart de färdiga fordonen hamnar. Samtidigt sjunker värdet av vapenexporten betydligt jämfört med tidigare år.

I fjol under våren beviljade statsrådet exportlov till ett värde på 139,3 miljoner euro till Förenade Arabemiraten – för den summan kommer två finländska komponenttillverkare att sälja delar av militärfordon till ett lokalt företag som framställer militärfordon. Värdet står för nästan hela Finlands vapenexport i fjol.

Uppgifterna framkommer ur tankesmedjan SaferGlobes nya rapport över Finlands vapenexport, som baserar sig på uppgifter av Försvarsministeriet, Utrikesministeriet och Tullen.

Fordonsdelarna säljs till det lokala företaget Calidus LLC, som använder dem i tillverkningen av militärfordon. Vart dessa fordon sedan hamnar och vad de används till har Finland ingen kontroll över.

"Finland ger företaget fria händer att exportera finländska komponenter som en del av krigsmateriel och sälja dem vidare vart som helst", konstaterar SaferGlobes forskare Kari Paasonen.

Europeiska vapen använts i kriget i Jemen

Finland avbröt beviljandet av nya exportlov till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien år 2018, eftersom länderna var delaktiga i kriget i Jemen. År 2019 uppgav Förenade Arabemiraten att landet tagit hem sina trupper från Jemen, men i fjol återupptogs flygräderna där.

Tidigare har granskande journalister konstaterat att Förenade Arabemiraten olagligt sålt vidare europeiska vapen till konfliktområden i Syrien, Jemen och Libyen. Förenade Arabemiraten har inte heller ratificerat FN:s vapenhandelsfördrag.

Förutom att de finländska exporttillstånden är exceptionella i värde är de också synnerligen långvariga. Exporttillståndet som gäller fordonsaxlar gäller fram till slutet av år 2039 och tillståndet som gäller växlar är i kraft fram till slutet av år 2050.

De tillstånd som beviljades under åren 2017–2020 var i medeltal två år långa. Bara en procent av alla finländska exporttillstånd gäller i över tio år.

Vapenexportens värde sjönk med en femtedel

Totalt var den finländska vapenexporten värd omkring 161 miljoner euro år 2020, den minsta summan sedan år 2011.

Jämfört med de två senaste åren har vapenexporten gått ned med en femtedel, vilket syns särskilt i färre exporterade militärfordon och civilvapen.

I år exporterade Finland fler civilvapen än krigsmateriel för första gången under 20 år av SaferGlobes statistikföring. Värdet av civilvapenexporten var omkring 81 miljoner, medan krigsmateriel exporterades för 80 miljoner euro.

Civilvapen exporteras i huvudsak för användning inom jakt och idrott, medan krigsmateriel består av bland annat militärfordon, sprängämnen, skyddsmaterial, produktionsteknologi och programvara.

Källa: SaferGlobe, Yle Uutiset