Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Militären avsatte övergångsrådet i Sudan – civila ledare har gripits och soldater stormade tv-centret

Från 2021
Uppdaterad 25.10.2021 14:55.
Demokratiaktivister uppmanade på måndag morgon folk att gå ut på gatorna för att protestera mot en eventuell militärkupp. Den här bilden togs i torsdags under en demonstration i huvudstaden Khartoum till stöd för den civila regeringen.
Bildtext Demokratiaktivister uppmanade på måndag morgon folk att gå ut på gatorna för att protestera mot en eventuell militärkupp. Den här bilden togs i torsdags under en demonstration i huvudstaden Khartoum till stöd för den civila regeringen.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED ABU OBAID

Militärer har gripit flera medlemmar av Sudans civila ledarskap, och premiärminister Abdalla Hamdok uppges sitta i husarrest på okänd ort. Den nationella radio- och tv-byggnaden har stormats och anställda har gripits.

Militären i Sudan har genomfört en statskupp. General Abdel-Fattah Burhan uppger att militären har upplöst det övergångsråd som skulle leda övergången till demokrati landet.

Tusentals civila har samlats på gatorna för att demonstrera mot kuppen och soldater uppges ha öppnat eld mot demonstranterna i närheten av militärens högkvarter i huvudstaden Khartoum.

General Abdel Fattah al-Burhan informerar folket om läget i Sudan 25.10.2021
Bildtext General Abdel Fattah al-Burhan informerade om läget i Sudan i ett tv-sänt tal 25.10.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

Burham utlyste samtidigt undantagstillstånd och meddelade att militären kommer att tillsätta en ny regering i landet. Enligt generalen kommer militären att styra landet tills det ordnas val 2023.

Enligt honom var militären tvingad att agera på grund av maktstridigheter mellan politiker och uppvigling till våldsamheter.

Det sudanesiska informationsministeriet uppgav på förmiddagen att det pågår en fullskalig militärkupp i landet. Ministeriet uppmanade sudaneserna att försöka avvärja försöket att stoppa övergången till demokrati.

‒ Vi uppmanar alla att marschera tills kuppen har besegrats, sa ministeriet i sitt uttalande.

Också sudanesiska demokratiaktivister och fackliga ledare har uppmanat människor att gå ut på gatorna för att försvara demokratin och ett civilt styre.

Senare rapporterade ögonvittnen om demonstranter och brinnande bildäck på Khartoums gator. Videosnuttar på bland annat Twitter uppges visa hur demonstranter samlats på gatorna för att bygga barrikader.

Informationsministeriet är ett av de få regeringsorganen som har kommenterat läget i landet efter gripandet av premiärminister Abdalla Hamdok.

Kaotisk situation

Aktivister manar till generalstrejk och uppmanar befolkningen till civil olydnad. Samtidigt uppges soldater och paramilitära röra sig på gatorna för att kväsa protesterna.

Det var militären som störtade landets långvarige diktator Omar al-Bashir i april 2019. Men då skedde det efter stora folkliga protester där paraplyföreningen för sudanesiska fackföreningar Sudanese Professionals Association (SPA) var en drivande kraft.

Det är svårt att veta vad som exakt händer i huvudstaden Khartoum just nu. Enligt SPA har tillgången till internet stoppats och mobilnätet tycks inte fungera ordentligt.

Flera civila ledare gripna

Före gryningen rapporterade sudanesiska Al Hadath tv att fyra ministrar i den civila regerinen hade gripits och också en civil medlem av samarbetsrådet mellan regeringen och militären.

Enligt andra uppgifter greps också premiärminister Abdalla Hamdoks medierådgivare och guvernören för den delstat där huvudstaden Khartoum ingår. Det verkar som om gripandena var flera än så och samordnade.

Senare uppgav Al Hadath att premiärminister Hamdok placerats i husarrest efter att en oidentifierad militär styrka omringat hans hus.

Spänningarna har stigit vecka för vecka

Spänningarna mellan de civila och de militära ledarna i Sudan har stigit vecka för vecka.

Efter att al-Bashir hade störtats 2019 vidtog långa och svåra förhandlingar mellan civila politiker och militären om en övergångsregering. I augusti 2019 resulterade förhandlingarna i ett övergångsstyre som visat sig vara skakigt. Det består dels av en civil regering och dels av ett råd bestånde av både civila och militärens representanter.

Samarbetet mellan de civila och de militära ledarna i landet har hela vägen varit obekvämt och i september steg spänningarna ytterligare då den civila regeringen uppgav att man lyckats stoppa ett kuppförsök.

Demonstration 21.10.2021 till stöd för militären emot civilstyre i Sudan. Bilden föreställer premiärminister Abdalla Hamdok.
Bildtext Demonstration 21.10.2021 till stöd för militären emot civilstyre i Sudan. Bilden föreställer premiärminister Abdalla Hamdok, och han uppmanas avgå.
Bild: AFP / Lehtikuva

Under de senaste veckorna har både anhängare till den civila regeringen och anhängare till militären gått ut i stora demonstrationer som ofta urartat i våldsamheter.

Förra måndagen demonstrerade tusentals anhängare till militären för tredje dagen i följd i Khartoum. De krävde regeringens avgång. De flesta demonstranter sades komma från orter utanför huvudstaden.
Bildtext Förra måndagen demonstrerade tusentals anhängare till militären för tredje dagen i följd i Khartoum. De krävde regeringens avgång. De flesta demonstranter sades komma från orter utanför huvudstaden.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED ABU OBAID

USA har varnat den sudanesiska militären för att en ny kupp skulle leda till samma ekonomiska sanktioner, som pressade landet under diktatorn Omar al-Bashirs tid, och att militären i så fall kan glömma löftena om skuldavskrivningar och finansiering.

Källor: AP, Reuters, Yle