Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Finland beviljade exceptionellt värdefulla tillstånd för vapenexport till Förenade Arabemiraten och andra nyheter den här måndagsmorgonen

Patrias 6x6-pansarfordon.
Bildtext Tidigare har Finland bland annat sålt Patrias AMV-pansarfordon till Förenade Arabemiraten.

God morgon! Här listar vi fem nyheter att starta veckan med.

Värdet av den finländska vapenexporten sjunker – Förenade Arabemiraten en viktig handelspartner

Finlands vapenexport minskade i fjol, jämfört med tidigare år. En färsk rapport av finländska tankesmedjan SaferGlobe visar att värdet på vapenexporten var kring 160 miljoner euro – den lägsta summan sedan år 2011.

Majoriteten av exporten utgörs av komponentförsäljning till Förenade Arabemiraten. Tankesmedjan poängterar att det inte finns något sätt för Finland att kontrollera vad militärfordon, som byggs upp med finländska delar, används till.

För några år sedan satte Finland stopp på exporten till Förenade Arabemiraten, eftersom landet hade sålt vidare europeiska vapen till krigande parter i krisande Jemen.

Israel planerar utvidga de judiska bosättningarna på ockuperade Västbanken igen

Israel fortsätter utvidga de judiska bosättningarna på ockuperad mark på Västbanken. 1 300 nya bostäder finns i planerna, framkommer av de anbud som publicerades i går.

Bosättningarna hör till de hetaste frågorna mellan Israel och palestinierna, och beslutet kan öka spänningarna i området, också med tanke på att Israel nyligen beslutade sig för att terrorklassa sex palestinska medborgargrupper.

Enligt det palestinska utrikesministeriet kan planerna på nya bosättningar ha "katastrofal inverkan på möjligheterna att enas om en tvåstatslösning och på de regionala, amerikanska och internationella försöken att bygga förtroende mellan Israel och Palestina".

Byggmaskiner river palestinska bosättningar.
Bildtext Palestinska hem rivs för att ge utrymme för judiska bosättningar.

Esbo stad har dålig koll på yrkeschaufförernas brottshistorik

Esbo stad får inte automatiskt information om en taxiföretagare som kör för färdcentralen dömts för ekonomiska brott.

Nyligen dömdes en taxiföretagare för grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott, men staden kände inte till domen.

Den dömda taxiföretagaren hade ett avtal med Västra Nylands färdcentral i Esbo, men brotten han dömdes för begicks innan han började köra för färdcentralen. Enligt lagen leder en dom för skattebedrägeri till att en företagare utesluts under upphandlingen.

En gul taxi-skylt på ett biltak, i bakgrunden fler taxibilar.
Bildtext Sammanlagt kör omkring 270 taxiföretag för färdcentralen i Esbo.

Läkare oroade för det ökade antalet luftvägsinfektioner

I takt med att coronarestriktioner lättas ökar också antalet luftvägsinfektioner.

Parainfluensaviruset är ett av många virus som blivit vanligare i och med att samhället öppnar upp. Kombinationen med en coronabelastad sjukvård oroar nu läkare.

Det finns inget vaccin som skyddar mot parainfluensa.

Niina Ikonen erityisasiantuntija THL.
Bildtext Niina Ikonen säger att fler fall av parainfluensa förekommit under hösten än under samma period tidigare år.

– Influensavaccin skyddar inte mot parainfluensa, och det finns inget parainfluensavaccin. Det behandlas symptomatiskt, säger Niina Ikonen, ledande sakkunnig på Institutet för Hälsa och välfärd THL.

Därför gäller samma åtgärder som mot corona: Sköt om handhygienen, håll avståndet när det är möjligt, och stanna hemma ifall du har förkylningssymptom.

Resan från ofrivilligt barnlös till gravid är inte lätt

Hanna Enlund väntade på att längtan efter barn skulle dyka upp, men det gjorde den aldrig. När hon väl bestämmer sig för att hon ändå vill försöka bli förälder så visar det sig att det inte är så enkelt.

Ett år försöker de på egen hand, sedan blir det blod- och spermieprover på rådgivningen, många läkarbesök, långa resor till sjukhuset i Tammerfors, en insemination och en ivf-behandling.

– Jag var helt oförberedd på hur jobbig väntan skulle vara. Några dagar efter att vi fått veta att det misslyckats bröt jag fullständigt ihop. Jag grät och hulkade - inte av sorg att det misslyckats utan över hur jobbig den där väntetiden hade varit, säger hon.

I podden Föräldrasnack och berättar hon om sin resa från lyckligt barnfri till ofrivilligt barnlös till nyfiket gravid.

Hanna står med slutna ögon och håller om en bunt med sprutor i händerna.
Bildtext Hanna bar hemligheten om att hon och sambon försöker få barn i ett helt år. Uppskattningsvis var femte par i Finland kämpar med ofrivillig barnlöshet, men få pratar om det öppet.

Dagens väder

Det blir en molnig och disig måndag, tidvis med regn eller duggregn. Längre österut kan det också komma snö eller blötsnö.

Temperaturen stiger, och på eftermiddagen är det +4 till +10 grader. Längre norrut -5 till +5 grader.

Till sjöss är den sydvästliga vinden hård eller frisk, på Finska viken upp till 16 meter per sekund. Och på Finska viken, norra Östersjöns östra del och Bottenhavet förekommer måttlig sjögång, med vågor på över 2,5 meter.