Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två tredjedelar av vuxna i G20-länder anser att klimatförändringarna är en global nödsituation – personer under 18 år ännu mer oroade

Från 2021
Utsläpp i Lyon, Frankrike
Bildtext Speciellt i Australien, USA och Indien är personer under 18 år klart mer oroliga för klimatförändringar än vuxna.
Bild: Philippe Desmazes / AFP / Lehtikuva

Två av tre vuxna i G20-länder anser att klimatförändringarna utgör en global nödsituation. Detta enligt en undersökning gjord av FN:s utvecklingsprogram (UNDP) och University of Oxford.

Enligt rapporten är dessutom personer under 18 år ännu mer oroade över klimatförändringarna. Speciellt i Australien, USA och Indien är personer under 18 år klart mer oroliga än vuxna.

G20 består av 19 länder med betydande ekonomier och EU. Länderna träffas regelbundet under G20-banderollen och diskuterar aktuella politiska och ekonomiska frågor.

Enligt undersökningen ser ​​både vuxna och minderåriga i stort sett positivt på en övergång till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp. Vuxna stöder dock i högre grad lösningar som innebär att företag måste betala för de utsläpp de producerar.

Unga personer föredrar å sin sida en övergång till förnybar energi, användning av elbilar och cyklar och en minskning i användningen av förorenande bränslen.

Vuxna stöder i högre grad en minskning i energiavfall och att man använder renare energi i godstrafiken.

Klimatmöte i Glasgow nästa vecka

Totalt svarade 689 000 personer i G20-länderna på undersökningen, varav över 300 000 var under 18 år. Kina deltog inte i undersökningen och den genomfördes inte heller i EU som helhet, även om den genomfördes i EU-länder som tillhör G20.

Undersökningen genomfördes mellan september i fjol och juni i år.

G20-länderna står för tre fjärdedelar av världens utsläpp av växthusgaser. Ländernas åtgärder är avgörande för att man ska nå Parisavtalets mål och hålla den globala uppvärmningen under två grader och sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.

FN:s två veckor långa klimatmöte COP26 inleds den 31 oktober i Glasgow i Skottland. Över hundra världsledare kommer att delta i konferensen, bland dem USA:s president Joe Biden.

Källa: STT