Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det misslyckade värdetransportrånet i Åbo 2002 behandlas i hovrätten - tingsrätten förkastade åtalen mot den misstänkta Esbomannen

Från 2021
Värdetransport utsätts för ett grovt rånförsök.
Bildtext Arkivbild. Polisens bilder från en övervakningskamera vid parkeringsplatsen där rånförsöket genomfördes 2002.
Bild: Tapio Kiviharju / Polisen i sydvästra Finland

I augusti 2002 utfördes ett välorganiserat rånförsök mot en värdetransport i utkanterna av Åbo. Nu står en av de misstänkta åtalad i hovrätten.

Efter att Egentliga Finlands tingsrätt förkastade åtalen mot den misstänkta 45-åriga mannen från Esbo, lämnade åklagaren in besvär till hovrätten och därför behandlas fallet nu i Åbo hovrätt.

Åklagaren krävde i tingsrätten att mannen skulle dömas till ett sju år långt fängelsestraff.

I maj 2019 öppnade polisen återigen upp utredningen gällande rånförsöket som skedde i augusti 2002, då fyra eller fem maskerade män utrustade med kulsprutor försökte bryta sig in i en värdetransport som stod parkerad på affären Prismas parkeringsplats på Gamla Tammerforsvägen i Åbo. Männen flydde i en skåpbil innan polisen kom till platsen.

Polisen mötte rånarna i flyktbilen på Mauno Tavastvägen och inledde en biljakt.

Rånförsöket var exceptionellt i Finlands kriminalhistoria och var professionellt organiserat och genomfört. Rånförsöket förorsakade stor fara för utomstående och polisen.

Efter att polisen återupptog utredningen fick de flera tips av allmänheten, och i oktober 2019 greps en man misstänkt för att vara en av rånarna.

Den 45-åriga mannen från Esbo friades i tingsrätten. Det starkaste beviset mot mannen var att hans dna hittades på ett par handskar som fanns i närheten av flyktbilen, men enligt tingsrätten var det osäkert om handskarna användes i samband med brottet.

Åbo hovrätt har reserverat fyra dagar för att behandla ärendet, med start på måndagen (25.10).