Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

S:t Karins friar till Pargas kring gemensam simhall – Pargaspolitiker: "Intressant tanke men stadens ekonomi klarar inte av flera stora investeringar just nu"

Från 2021
En kvinna simmar i en simbassäng. Bilden är tagen under vattnet.
Bildtext Arkivbild. Pargasborna har i otaliga år väntat på en egen simhall.
Bild: Mostphotos

Simhallen i S:t Karins är populär bland Pargasborna och nu ska hallen utvidgas och moderniseras. I S:t Karins vill man samarbeta med Pargas och Lundo för att tillsammans lätta på de ekonomiska kostnaderna. Politiker i Pargas välkomnar idén men ger kalla handen eftersom Pargas ekonomi redan nu är ansträngd.

– Vi ska naturligtvis lyssna på våra grannar och utöka samarbetet men för tillfället har vi inte de ekonomiska muskler som krävs för en simhall, säger Nina Söderlund som representerar Vänsterförbundet i Pargas stadsfullmäktige. Skolcenterprojektet upptar all vår energi och vår ekonomi.

Tekniska nämnden i S:t Karins beslöt enhälligt tidigare i höst att inleda diskussioner med grannkommunerna för att se om det finns intresse att diskutera en gemensam satsning. Staden har redan tidigare fattat beslut om att simhallen ska moderniseras och utvidgas men eftersom kostnaderna ser ut att öka vill staden gärna se att grannkommunerna skulle vara villiga att samarbeta kring en gemensam sak.

Kvinna i en park.
Bildtext Nina Söderlund välkomnar initiativet från S:t Karins men ser inte att Pargas i nuläget kan satsa på en simhall.
Bild: Carmela Johansson/Yle

– Initiativet är fortfarande i sin linda och vi har ännu inte tagit kontakt med någon, säger S:t Karins tekniska direktör Jyrki Haapasaari. Ett samarbete kunde ge synergier och eftersom invånarna i städerna flitigt använder simhallen kunde det här vara ett bra sätt att stödja den verksamheten.

Skolcenterprojektet har fyllt investeringsbudgeten

I Pargas anser de politiker som Yle Åboland har talat med att tanken är intressant men att Pargas ekonomi inte just nu klarar av något extra.

– En fin tanke men just nu då vi ska ro i hamn skolcenterprojektet finns det tyvärr ingen möjlighet för oss att delta, säger Mikaela Luoma, SDP. Då skolcentret dessutom ser ut att bli dyrare än förväntat så finns det nog inga marginaler i stadens ekonomi.

Mikaela Luoma
Bildtext Mikaela Luoma skulle gärna se ett samarbete över kommungränserna men just nu finns det ingen ekonomisk möjlighet.
Bild: Yle/Nina Bergman

Luoma skulle gärna se att Pargas kunde samarbeta med sina grannar men det tar nog flera år innan större ekonomiska satsningar kan bli aktuella.

– Våra egna projekt måste också läggas på is eftersom skolcenterbygget upptar hela investeringsbudgeten, säger Söderlund. Så kön av ogenomförda investeringar växer sig lång och då kan ett gemensamt projekt med S:t Karins nog bli bortglömt.

Pargasborna får vänta på en egen simhall

Diskussionen kring en egen simhall har pågått i tiotals år i Pargas och trots stort intresse bland allmänheten så har inget hänt.

– Visst skulle Pargasborna säkert kunna dra nytta av en egen hall men det faller nog på grund av de ekonomiska orsakerna, säger Jan Eriksson, SFP. Det här är som två sidor av samma mynt men lägger vi en stigande inkomstskattesats mot en egen simhall tror jag nog att invånarna visar tummen ner.

Man i keps står bland träden.
Bildtext Jan Eriksson tror inte en gemensam simhall kan bli verklighetet inom den närmaste framtiden.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Eriksson vet att många gärna skulle se en simhall i Pargas och det här samarbetet kunde i princip möjliggöra en så kallad egen simhall. Men eftersom Pargas redan nu har en ansträngd ekonomi så är det inte realistiskt att nu inleda ett sådant samarbete.

– Skolcenterprojektet som många vet skapar utmaningar för staden i flera år framöver men är samtidigt en viktig investering för orten, säger Eriksson.

Pargas tvingas säga nej till simhallssamarbete

6:05