Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pirrigt och glatt då luciakandidaterna träffas för första gången – vem av dem kommer att bära kronan i år?

Från 2021
Uppdaterad 25.10.2021 15:09.
Luciakandidaterna år 2021 poserar på en bänk.
Bild: Barbro Ahlstedt

Vilka är lucias viktigaste egenskaper? Vad tycker kandidaterna om insamlingsmålet? Svenska Yle träffade alla årets luciakandidater på De tios dag.

Tio breda leenden omringar kaffebordet på Folkhälsans huvudkontor strax efter klockan nio på måndagsmorgonen. Det råder inget tvivel om att De tios dag är en viktig milstolpe för alla årets luciakandidater. I dag träffas de nämligen för första gången.

– Det känns pirrigt och spännande, men samtidigt jättebra, beskriver Denjah Leinson som är från Esbo stämningen precis innan dagens program sätter i gång.

Emelie Jungner från Ingå instämmer och tillägger att det känns tryggt att starta luciakampanjen tillsammans med ett så fint gäng.

– Fast det just nu känns lite nervöst är jag säker på att det här kommer att bli en fin gemensam upplevelse med de andra kandidaterna, säger Jungner.

Luciakandidaterna 2021

1. Anna-Matilda Rosendal, Raseborg
2. Cecilia Lasén, Purmo
3. Ronja Vinberg, Esbo
4. Sandi Bengts, Helsingfors
5. Emelie Jungner, Ingå
6. Tilde Polviander, Mariehamn
7. Denjah Leinson, Esbo
8. Anna Hasselblatt, Esbo
9. Astrid Lindholm, Degerby
10. Tilde Koroleff, Jomala

Intervjuer, fotograferingar och sång

De tios dag är startskottet för luciakampanjen där allmänheten får rösta fram Finlands lucia 2021. Röstningen startar den 31 oktober och är öppen fram till den 24 november.

Dagens program består av fotograferingar, medieintervjuer, videoinspelningar och sångövningar samt -uppträdande.

Efter morgonkaffet är det dags för en blåsig gruppfotografering utomhus. Stämningen är glad och lättsam och nervositeten som säkerligen bubblar under ytan finns det inga tecken på. Kandidaterna ser ut att känna sig som hemma framför kameran.

För Anna Hasselblatt från Esbo är kandidaturen för årets lucia en dröm som går i uppfyllelse.

– Jag har de senaste åren varit tärna i både Esbo och Finlands lucia och har via uppdragen fått en bra bild av vad luciauppdraget innebär. Jag har länge drömt om att få bli Finlands lucia och nu kanske det blir sant.

Också för Anna-Matilda Rosendal från Raseborg är kandidaturen en barndomsdröm.

– När jag var liten brukade vi alltid lussa för familj och vänner tillsammans med min lillasyster. Oj vad Anna-Matilda fem år skulle vara lycklig om hon visste vad som väntade henne i framtiden, skrattar Rosendal.

Luciainsamlingen för barnfamiljer i utsatt läge

Den första luciainsamlingen startades på Samfundet Folkhälsans initiativ år 1949. Sedan dess har luciatraditionen blivit en viktig del av den finlandssvenska kulturen i Finland.

– Luciakampanjen är en fin och efterlängtad tradition av många i höstmörkret. Något att se framemot varje år, beskriver Ingåbon Astrid Lindholm.

Sandi Bengts från Helsingfors ser luciainsamlingen som det viktigaste med hela traditionen.

– Att få möjligheten att hjälpa både genom att sprida glädje fysiskt via träffar och att hjälpa via insamlingen känns viktigt.

Lucia är frontfigur för luciainsamlingen. De medel som Folkhälsan samlar in genom insamlingen används för att hjälpa utsatta barnfamiljer och kvinnor som utsatts för våld.

– Ändamålet för insamlingen är jätteviktigt. Ingen förtjänar att ha det dåligt ställt och att kunna stödja familjer med barn som inte har det så väl ställt betyder verkligen mycket för mig, kommenterar kandidat Tilde Polviander från Mariehamn.

Årets insamling pågår till den 31 januari 2022. I fjol inbringade insamlingen 171 000 euro.

Så här deltar du i luciainsamlingen

Kandidaterna: lucia ska se alla oberoende av bakgrund och identitet

Lucia symboliserar traditionellt godhet, hjälpsamhet och ljus i mörkret. Vilka egenskaper tycker kandidaterna är viktiga för lucia?

– Lucia är empatisk och ser alla oberoende av bakgrund. Alla ska vara välkomna till luciagemenskapen, svarar Tilde Koroleff från Jomala.

Kandidat Cecilia Lasén från Pedersöre håller med.

– Det är viktigt att lucia bemöter alla människor lika, oberoende av bakgrund, könsidentitet eller religion.

– Just nu lever vi i en på många sätt tung tid så speciellt nu är det viktigt att någon som lucia sprider hopp och ljus runtomkring sig, tillägger Ronja Vinberg från Esbo.

Kandidaterna till Finlands lucia 2021 poserar vid en bänk.
Bildtext De tio luciakandidaterna 2021. Övre raden från vänster: Denjah Leinson, Astrid Lindholm, Tilde Koroleff, Emelie Jungner, Cecilia Lasén. Undre raden från vänster: Sandi Bengts, Anna Hasselblatt, Anna-Matilda Rosendal, Tilde Polviander, Ronja Vinberg.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

"Ni fixar det här"

På Folkhälsan fortsätter dagen med en gemensam lunch tillsammans med kandidaterna, medierepresentanterna och andra involverade i luciakampanjen

På plats är också Finlands lucia 2017, Anna-Kajsa Edström som i år sitter som en del av luciajuryn som valt ut de tio kandidaterna bland alla sökande. Hon delar med sig av några styrkande ord till kandidaterna.

– Vi i juryn valde just er för att vi kände på oss att ni klarar av uppdraget. Om ni lider av bluffsyndromet, sluta. Ni kommer att fixa det här.

Finlands lucia kröns i Helsingfors domkyrka på luciadagen den 13 december.

Diskussion om artikeln