Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty stänger i Hongkong: Omöjligt att arbeta under nya säkerhetslagen

Från 2021
Personer samlas på ett torg till ett valtillfälle.
Bildtext Demonstrationer i Hongkong.
Bild: Björn Ådahl

Den stränga säkerhetslag som infördes i Hongkong i fjol, för att enligt Peking stabilisera läget, gör det omöjligt för människorättsorganisationen Amnesty International att vara verksam i Hongkong. Det är numera omöjligt att på förhand veta vilka aktiviteter som kan komma att bestraffas, säger Amnesty.

Människorättsorganisationen Amnesty International stänger sina två kontor i Hongkong senast vid årsskiftet.

Hongkongs stränga säkerhetslag, som trädde i kraft i fjol somras, gör det i praktiken omöjligt för människorättsorganisationer i Hongkong att arbeta fritt, utan risk för repressalier, säger styrelsemedlem Anjhula Mya Singh Bais på Amnesty.

Också studentorganisationer och fackföreningar utsätts för en allt mer intensiv kampanj från myndigheternas sida för att tysta alla oliktänkande röster.

Säkerhetslagen kom 2019

Centralstyret i Peking genomdrev säkerhetslagen efter massprotesterna i Hongkong 2019. Enligt Peking behövs lagen för att, som man säger, stabilisera läget i Hongkong. Lagen ska förhindra förräderi, utträde, terrordåd och uppvigling, men de svepande formuleringarna kring vad som tolkas som nationell säkerhet ses av områdets demokratiaktivister som en förevändning för att begränsa yttrandefriheten och rätten att samlas.

Demokratiaktivister anser att målet egentligen är att få tyst på oliktänkare och politisk opposition.

Polisen får bland annat ägna sig åt telefonavlyssning, dataintrång och internetcensur – utan domstolsbeslut.

Amnesty har funnits i Hongkong i 40 år

Amnesty har två kontor i Hongkong: ett som fokuserar på människorättsinformation uttryckligen i Hongkong, och ett som samordnar forskning och kampanjarbete i hela östra och sydöstra Asien, och i delar av Stillahavsområdet. Båda kontoren stängs under hösten. Kontoret för regionalt samarbete flyttar någon annanstans.

– Amnesty har funnits på plats i Hongkong i 40 år, och var bland annat med och påverkade avskaffandet av dödsstraffet 1993. Amnesty kunde också rikta strålkastarljuset mot de våldsamma polisövergrepp som skedde under massprotesterna 2019, säger Amnestys generalsekreterare Agnes Callamard.

– Dessutom har Amnesty ökat medvetenheten om mänskliga rättigheter både i skolorna i Hongkong och också bland allmänheten, säger Callamard.

Under det första året med säkerhetslagen har Amnesty dokumenterat hur snabbt läget har försämrats när det gäller mänskliga rättigheter i Hongkong.

Det är numera omöjligt att på förhand veta vilka aktiviteter som kan komma att bestraffas. Lagen har bland annat drabbat personer som har sjungit politiska sånger och personer som har diskuterat mänskliga rättigheter med skolelever.