Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”BK-46 ska vara ett mittenlag i fotbollstvåan om fem år” – Karisföreningen vill först få ordning på ekonomin och juniorverksamheten

Flera fotbollsspelare springer efter bollen.
Bildtext BK-46:s Lucas Mondino i en match i herrtrean säsongen 2020 mot EIF/Akademi. Över 600 personer såg matchen som spelades på Centrumplan i Ekenäs.

Karisklubben BK-46:s representationslag i fotboll spelar säsongen 2022 i herrarnas division 3. Laget stiger tillbaka till trean efter endast en säsong i division 4. Inom några år ska BK-46 vara tillbaka i division 2.

Får man tro en av stöttepelarna i laget, Lucas Mondino, ska BK-46 ganska snart vara tillbaka i division 2. På frågan var BK:s herrlag är om fem år svarar han utan att tveka:

– Får föreningen ekonomin och juniorverksamheten att hållas stabil i flera år efter varandra så ska nog BK-46 var ett mittenlag i tvåan, säger han.

Mats Lillqvist och Lucas Mondino står bredvid varandra.
Bildtext Mats Lillqvist är ordförande för fotbollsverksamheten i BK-46. Lucas Mondino har spelat för Karislaget i många år.

Mats Lillqvist som är ordförande för fotbollsverksamheten i BK-46 säger att division 3 för tillfället är den rätta nivån, men att BK hör hemma i tvåan.

– Styrelsen har fokuserat på att få ekonomin i balans och gjort ett bra arbete.

– Föreningen ska spela på den serienivå dit den egna föreningen kan producera spelare, säger Lillqvist och får medhåll av Mondino.

Fokus på flickfotbollen

Lillqvist säger att föreningen under de kommande åren fokuserar starkt på flickfotboll.

– Jag hoppas att vi varje år kan grunda ett nytt flicklag och ett nytt pojklag. Och dit är vi nog på väg, säger han.

– Det kommer ändå att ta många år innan vi har ett damlag.

Om herrlaget skulle få möjligheten att stiga till division 2 tar ni emot platsen?

– Helt klart tar vi emot den plats som laget spelar sig till, säger Lillqvist.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Lillqvist säger att antalet juniorer ökat med omkring 25 procent i BK-46 efter coronapandemin.

– Att vi växer på juniorsidan är väldigt roligt. Klubben har i dag nio juniorlag, två av dem är flicklag. Sedan har vi en knattegrupp för barn som är födda 2015 eller senare.

– På tränarsidan är läget också väldigt bra just nu, säger Mats Lillqvist.

Många barn spelar både fotboll och handboll i BK-46

Många människor associerar BK-46 med handboll, en bollsport som är väldigt stark i Karisklubben. Samarbetet mellan de två grenarna inom BK-46 löper inte alltid helt smärtfritt.

I juniorlagen i BK-46 återfinns samma barn i både handbolls- och fotbollslaget.

– Det är många barn som spelar både handboll och fotboll och vi ska nog försöka bli ännu bättre på att synkronisera träningspassen, säger Lillqvist.

Säkrade avancemanget i Lojo

BK-46 säkrade avancemanget tillbaka till division 3 i en match i Lojo då Karislaget besegrade Lohjan Pallo med 2-1. Lucas Mondino säger att det var en match där små marginaler avgjorde.

– Det var en svårspelad match på halt underlag och det laget som skulle göra första målet skulle vinna, säger Mondino.

BK:s Lucas Mondino gjorde två mål på lrödagen.
Bildtext Säsongen 2011 kvalade BK-46 till division 1. Lucas Mondino hörde till BK:s bärande krafter redan då. (Arkivbild)

Han konstaterar att division 4 säsongen 2021 var en rolig serie med fyra västnyländska lag. Förutom BK-46 och LoPa spelade också Hangöklubben FC HIK och EIF/2 från Ekenäs i serien.

– Det är ganska roligt att spela i fyran, där ser man många gamla bekanta som också spelat på högre nivå, säger Lucas Mondino som har erfarenhet av spel också i division 1, 2 och 3.


Sluttabellen i herrfyran finns på Bollförbundets webbplats.

Duktig tränare i BK-46

Mondino, 33 år, har representerat både BK-46 och Ekenäs IF under sin spelarkarriär som fortsätter också säsongen 2021.

– Det är nog meningen, beror lite på hurdan tidtabell jag har, säger han och hänvisar till arbetet och familjen.

Lucas Mondino tillskriver rätt mycket av framgången på nya tränaren Mikko Lappalainens konto.

– Vi hade ett lag med både äldre mera rutinerade spelare och unga spelare. Tränaren lyckades sammansvetsa oss till ett fungerande lag.

Lappalainen fortsätter som tränare för BK-46:s herrlag också säsongen 2022. Lillqvist säger att det var viktigt att ha tränaren klar i tid och därför hade BK-46 också ett två säsonger långt kontrakt med Mikko Lappalainen.

Nu börjar lagbygget för säsongen 2022.

– Eftersom vi har en tränare som har spelarnas förtroende är det enklare för oss att få lagbygget i gång.