Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sjukvårdsdistriktet om vanvårdsmisstankar inom äldrepsykiatrin: "Det är viktigt att saken utreds ordentligt"

Från 2021
Uppdaterad 25.10.2021 13:31.
Profilbild på sjukhusdirektör Petri Virolainen.
Bildtext Sjukhusdirektör Petri Virolainen.
Bild: Arash Matin / Yle

Sjukhusdirektör Petri Virolainen vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt svarar på anklagelserna om vanvård inom äldrepsykiatrin i Åbo. Enligt Virolainen är det viktigt att klagomålen utreds ordentligt - både för patienternas och personalens skull.

Tidningen Turun Sanomat avslöjade i lördags misstankar om vanvård på den psykiatriska avdelningen V1 i Kuppis i Åbo. På avdelningen behandlas personer över 70 år som bland annat lider av svår depression och bipolär sjukdom.

Misstankarna handlar bland annat om att patienterna ska ha övermedicinerats med för höga doser lugnande, vilket har lett till att en del patienter fallit omkull och slagit sig.

Sjukhusdirektör Petri Virolainen vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt säger att det är ytterst viktigt att utreda saken ordentligt då sådana här klagomål uppstår, inte bara för patienternas skull, utan också med tanke på personalens säkerhet.

- Det är viktigt att gå till botten med saken så att det inte råder tvivel om anklagelserna stämmer eller inte, säger Virolainen.

Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland har påbörjat en utredning om förhållandena på sjukhuset. Virolainen säger att man därutöver också ska starta en egen, intern utredning.

Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus
Bildtext Psykiatriska avdelningen i Kuppis i Åbo.
Bild: Yle/Nora Engström

Konkreta åtgärder

Det här är inte första gången dylika anklagelser har uppstått. Turun Sanomat avslöjade redan 2016 omfattande vanvård på G1-avdelningen inom äldrepsykiatrin. Det framkom bland annat att patienter övermedicinerades och misshandlades. Enligt Virolainen infördes flera konkreta åtgärder inom vården efter det här.

- Bland annat såg vi över läkemedelsanvändningen och vi strävar efter att vara transparenta, så att det ska vara möjligt att veta exakt vad patienterna har varit med om, säger Virolainen.

Enligt Virolainen försöker man konstant göra förbättringar inom vården, men han poängterar också att det handlar om en patientgrupp som är ytterst svår att vårda.

Virolainen känner ändå starkt att anhöriga inte behöver vara oroliga över den vård som ges.

- Jag känner ändå att vården är god och adekvat, och att det är tryggt att få vård på avdelningen, säger han.