Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lät femåring törsta ihjäl i solgasset – kvinna med koppling till IS dömdes till tio års fängelse i Tyskland

Från 2021
Demonstration i Tyskland till minne av terrorgruppen IS:s  folkmord på jezidierna i Irak 2014.
Bildtext Demonstration till minnet av de som miste livet under terrorgruppen IS:s folkmord på jezidierna i Irak 2014. Dagens dom är den första som rör folkmordet 2014.
Bild: WOLFRAM KASTL/EPA/All Over Press

I Tyskland har en 30-årig kvinna dömts till tio års fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök och krigsförbrytelser. Kvinnan som ska ha tillhört terrormilisen IS hade låtit en 5-årig flicka törsta ihjäl i Irak.

Den femåriga jezidiska flickan kedjades fast och lämnades ute i den gassande solen. Den nu dömda kvinnan ska ha varit på plats och låtit flickan törsta ihjäl.

Det lilla barnet hölls som slav i familjen och som straff för att hon hade kissat i sin säng hade hon kedjats fast vid metallstängerna framför ett av fönstren i huset där hon hölls.

En domstol i München dömde under måndagen den 30-åriga mamman i familjen till tio års fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök och brott mot mänskligheten.

Åklagaren hade yrkat på ett livstidsstraff för kvinnan, som greps i Tyskland i juli 2018 och som har suttit i rannsakningshäkte sedan dess.

Lägger skulden på ex-mannen

Den tyska kvinnan som ska ha hållit till i Irak under åren 2014 och 2015 dömdes också för medlemskap i en terrororganisation. Kvinnan hade åkt till Irak för att där gifta sig med en IS-krigare.

Kvinnan har under rättegången sagt att hon är oskyldig och hon ser att skulden ligger hos den irakiska exmannen. Hon säger sig själv ha varit maktlös i situationen och därför kunde hon inte befria flickan.

Domaren i fallet ser ändå situationen på annat sätt. Enligt honom borde kvinnan från första början ha vetat att det i solgasset fastkedjade barnet svävade i livsfara. Hon har ändå inte gjort något åt saken, trots att det skulle ha varit möjligt och rimligt, fortsätter domaren.

Rätten är också övertygad om att kvinnan hade hotat skjuta barnets mamma.

Rättegången mot kvinnans irakiska exman pågår sedan april ifjol i Frankfurt. Han står åtalad för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten.

Rättegången i München har väckt stort intresse då det handlar om den första processen som rör folkmordet på jezidierna i Irak.

Yazidisk kvinna flyr undan IS med sin son på ryggen.

FN misstänker Islamiska staten för folkmord

Hundratals kvinnor tagits som fångar och sexslavar.