Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Färre människor ute under första helgen med covidintyg i Västnyland: ”Jag har inte råd att stå med en tom bar”

Från 2021
Människor umgås ute på en nattklubb.
Bildtext Krögare hoppas att den senaste helgen med färre kunder var en engångsföreteelse. Bilden är inte tagen i någon av de nämnda krogarna i artikeln.
Bild: Silja Viitala / Yle

Två krogar i Ekenäs hade avsevärt färre kunder under den första helgen med det nya covidintyget. I Hangö gick ibruktagningen bättre än förväntat medan en barägare i Karis beslöt att vänta med att kräva intyg av sina gäster.

Sedan i fredags (22.10) måste restauranger, nattklubbar och barer kräva covidintyg av sina kunder, om de vill undgå begränsningar i öppettider och kundmängder.

Beskedet kom dagen innan och det var för kort varsel, upplever en del krögare i Raseborg och Hangö som Yle Västnyland har pratat med.

I Ekenäs tog både Santa Fe och Källaren i bruk det så kallade coronapasset på fredagen. Företagaren bakom Källaren, Lotta Snabb, säger att hon lite ångrar att hon tog intyget i bruk.

– Vi stod med en tom krog. Fredagen var en katastrof, säger hon.

kvinna i svart jacka
Bildtext Lotta Snabb var förvånad när det var så ont om folk i hennes bar i helgen. Arkivbild.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Veera Holmström på Santa Fe uppskattar att krogen på lördagen hade hälften mindre kunder i jämförelse med helgen innan.

Santa Fe kommer att kräva intyg av kunderna på lördags- och fredagskvällar. Holmström ser ingen annan lösning, eftersom det inte är ett alternativ för Santa Fe att stänga ölkranen vid midnatt på fredagar och lördagar.

Lotta Snabb på Källaren vet inte riktigt hur hon ska lösa situationen. Just nu lutar det åt att hon i fortsättningen kräver intyg av kunderna enbart på lördagar.

– Under vintern är jag beroende av att jag kan ta in folk. Jag har inte råd att stå med en tom krog.

Både Santa Fe och Källaren var med om att hela sällskap vände i dörren och gick hem, om det visade sig att en i gänget inte hade covidintyg.

Lugn helg också i Hangö och Karis

På Santa Fe gick själva granskningen av intyg utan större problem. På Källaren krånglade däremot applikationen och en del intyg avvisades trots att allt borde ha varit i sin ordning.

På Pub Grönan i Hangö gick det bättre än väntat att ta covidintygen i bruk, säger krögaren Peter Stenström. Till en början kommer Grönan att kräva intyg på lördagskvällar, eftersom krogen är beroende av nattöppet den dagen.

– Det var inte så dumt. Det var mindre folk än vanligt, men ingen katastrof, summerar Stenström.

Stena på Grönan
Bildtext Peter Stenström tyckte det var lite frustrerande att behöva ta i bruk covidintyg med en dags varsel. Arkivbild.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Han uppskattar att ett tiotal personer utan intyg fick vända i dörren. Han tror att folk utan intyg helt enkelt stannade hemma.

Också i Karis var senaste helg lugn. Därför beslöt krögaren Magnus Svennblad att inte ta i bruk covidintyget i baren på Orfeus.

Han känner sig lite kluven till intyget och tycker det är synd att det delar upp folk.

– Det är ingen trevlig situation. Intyget kommer nog att påverka kundmängderna negativt, säger Svennblad.

På lördag ordnas en DJ-spelning på Orfeus och då kan det bli aktuellt för baren att kräva intyg av kunderna.