Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Covidintyget fick fart på vaccineringen: "Tidigare vaccinerade sig 100 per dag vid två av våra popup-ställen, förra veckan var det 250"

Från 2021
Uppdaterad 27.10.2021 06:55.
Spruta instucken i ampull med coronavaccin.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Sedan covidintyget togs i bruk den 16 oktober har framför allt unga i huvudstadsregionen låtit vaccinera sig. Grankulla har fortfarande högst – och Vanda lägst – andel vaccinerade. Ingen av städerna funderar på att börja locka med olika erbjudanden, som att dela ut saker gratis eller betala folk för att vaccinera sig. Främst handlar det om att göra det enkelt att ta vaccinet.

Grankulla står för den högsta vaccinationstäckningen i huvudstadsregionen just nu. 73 procent av Grankullaborna är dubbelvaccinerade.

I Vanda är täckningen lägst. Där har bara 64 procent av invånarna tagit både dos ett och två.

Motsvarande procentandel i Helsingfors är 70, i Kyrkslätt 69 och i Esbo 68.

I alla fem kommuner är vaccinationstäckningen i allmänhet högre bland de äldre åldersgrupperna och lägre bland de yngre.

Covidintyget fick särskilt unga att marschera till vaccinationsbåsen

I hela huvudstadsregionen har fler sökt sig till vaccinationsställena efter att covidintyget togs i bruk. Undantaget är Grankulla.

– En liten inverkan hade intyget men allmänt taget har vaccineringarna framskridit bra och jämnt här, säger Grankullas stadsdirektör Christoffer Masar.

I Kyrkslätt märks däremot en klar ökning.

– Våra vaccineringar framskred långsamt under en lång tid. Vaccinationstäckningen ökade då med ungefär en procent i veckan. Under de två senaste veckorna har den igen tilltagit. Främst är det unga vuxna som tar sig till vaccinationsbåsen, säger Kyrkslätts ledande överläkare Kaija Hannula.

Coronapass på en smarttelefons skärm.
Bildtext Covidintyget gjorde att många plötsligt fick bråttom till vaccineringen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Samma gäller i Esbo. Många unga invånare låter sig vaccineras.

– Efterfrågan på vaccinen har ökat efter att intygen togs i bruk. Tidigare har vi haft ungefär 100 vaccineringar per dag vid två av våra popup-ställen, förra veckan hade vi cirka 250, säger Esbos hälsovårdsdirektör Markus Paananen.

I Vanda är trenden den samma.

– Det har varit livligare vid vaccinationsställena. Jämfört med i september, när vaccineringarna gick som långsammast, har de ökat med omkring 20-40 procent under de två senaste veckorna. Främst är det personer under 40 som nu låter vaccinera sig, säger Vandas servicechef Piia Niemi-Mustonen.

"I dag vaccinerar vi finska-syriska vänskapsföreningen, nästa vecka vid byggarbetsplatser"

Alla huvudstadsregionens städer jobbar aktivt med att locka fler invånare att ta coronavirusvaccinet. Ingen av städerna funderar på att börja locka med olika erbjudanden, som att dela ut saker gratis eller betala folk för att vaccinera sig. Främst handlar det om att göra det enkelt att ta vaccinet.

– Där har Grankulla förstås en fördel av att vara en liten och kompakt stad, säger stadsdirektör Christoffer Masar.

– Vi har försökt erbjuda olika tider och möjligheter för invånare att komma på vaccination. Den här veckan har vi till exempel satt in vaccinationstider också kvällstid. Dessutom har vi infört popup-vaccinationsställen, säger Kyrkslätts ledande överläkare Kaija Hannula.

Christoffer Masar
Bildtext Stadsdirektör Christoffer Masar tror att Grankulla snart kommer nå målet på en 80-procentig vaccinationstäckning.
Bild: Antti Lähteenmäki/YLE

Popup-vaccineringar är också något Esbo och Vanda har utnyttjat.

– Vi försöker erbjuda vaccinet där människor rör sig, till exempel i köpcenter. Idag vaccinerar vi vid den finska-syriska vänskapsföreningen, imorgon i Kalajärvi och nästa vecka vid byggarbetsplatser, säger Esbo hälsovårdsdirektör Markus Paananen.

– Vi har popup-vaccineringar i köpcentrum, på läroanstalter, arbetsplatser och evenemang. Dessutom har invånare haft möjlighet att önska var de här popup-ställena finns, säger Vandas servicechef Piia Niemi-Mustonen.

Liksom Kyrkslätt har också Vanda satt in vaccinationstider på kvällar, även på helger.

"Vi har gått ut med information på flera olika språk"

Förutom att göra det så enkelt som möjligt att ta vaccin, har städerna också satsat på kommunikationen.

– Vi har informerat om vaccinationer i skolorna, sociala medier och delvis med brev på posten. I början ringde vi också upp våra seniorer om vaccineringen, säger Grankullas stadsdirektör Masar.

I de större städerna har kommunikationen breddats ytterligare.

– Vi har ett stort antal invånare som talar främmande språk. Därför har vi gått ut med information på ett flera olika språk, säger till exempel Niemi-Mustonen i Vanda.

Citatet om intresset för att vaccinera sig i Vanda rättades 27.10 klockan 6.50. Tidigare stod det felaktigt att vaccinationerna i staden skulle ha ökat med 84 procent de två senaste veckorna.

Diskussion om artikeln