Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Ödesmatch i VM-kvalet mot kaxiga uppstickaren Irland: "En match vi måste vinna om vi vill ta oss till VM"

Från 2021
Uppdaterad 26.10.2021 18:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM-kval i fotboll: FIN - IRL (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland har hittills sopat rent i VM-kvalet – men nu sätts Anna Signeuls trupp på sitt tuffaste prov hittills. Irland går in på Olympiastadion med en seger över Australien och en hedervärd uddamålsförlust mot Sverige i ryggen. Nyckelmatchen sänds på TV2 med start klockan 18.15.

Visst, det blev noll poäng – men förlusten var hoppingivande.

– Det här kommer att föra oss till VM, sa Irlands förbundskapten Vera Pauw, efter 0–1 i VM-kvalpremiären mot Sverige, ett par timmar efter att Finland fixat full pott med 3–0 borta mot Georgien.

Det är lätt att förstå Pauws tankegång. Irland, rankat på 33:e plats i världen, utmanade Sverige på allvar och skapade press och oro i den svenska defensiven under matchens sista kvart.

Blågult – som var en straffläggning från OS-guld i somras och är rankat tvåa i världen – såg nervöst ut då de irländska tigrarna pressade på. Till slut var det bara ett oturligt självmål som skilde lagen åt.

VM-tabellen, grupp A
LagSpelade matcherPoäng
1. Sverige39
2. Finland26
3. Irland10
4. Slovakien20
5. Georgien20

Det här som en introduktion till Finlands uppgift i afton: landslaget möter ett Irland som har självförtroendet på topp och inte hymlar med det. Innan VM-premiärmötet mot Sverige vann Irland över världslaget Australien med 3–2 i en träningsmatch.

"Irland måste tålmodigt plocka isär Finland, som Sverige gjorde mot dem. Deras utveckling kräver det." skrev Irish Times då tidningen blickade framåt efter torsdagens match. 

– Mot Finland måste vi visa vad vi lärt oss under det senaste halvåret, säger Pauw inför matchen på förbundets webbplats.

Finlands läge: utvilat och redo

Finland har skrapat ihop maximala sex poäng i kvalet och mäts nu för första gången på allvar. 

De blåvita inledde med en småskakig 2–1-seger hemma över Slovakien och gjorde jobbet mot genomusla Georgien förra veckan, på en gräsmatta som såg ut som en nyplöjd potatisåker.

Finland roterade friskt mot Georgien och vilade nyckelspelare. Lirare som USA-proffset Natalia Kuikka och allsvenska mästaren Ria Öling är redo för mötet mot Irland med fräscha ben. 

Tuija Hyyrynen spelar med framgång i Italien.
Bildtext Juventusspelaren Tuija Hyyrynen hoppade bara in mot Georgien för att spara på krutet.
Bild: imago images/Sportimage/ All Over Press

Förutsättningarna är kittlande för Finland: Om det blir tre poäng är de blåvita uppe i delad gruppledning med Sverige, samtidigt som Irland kammat noll efter två omgångar. 

Då vore minst en playoffplats väldigt nära för landslaget, som är tillbaka på Olympiastadion för första gången på åtta år.

– Det är härligt att återvända hit. Nu ska vi skapa nya minnen, det är ett coolt ställe att spela på, säger Hyyrynen, som spelade EM-fotboll på samma stadion 2009. 

Så här fungerar det europeiska VM-kvalet

51 länder är indelade i 9 grupper.

Vinnarna går direkt till VM, medan tvåorna går till playoff.

De tre bästa grupptvåorna går direkt till den andra rundan i playoff, medan de sex sämsta tvåorna gör upp i den första rundan. Det spelas enkelmöten i playoff hösten 2022.

Tre lag slås alltså ut i den första rundan och ytterligare tre i den andra rundan, så att tre lag till slut återstår. 

De två bästa playoffvinnarna går direkt till VM, medan den sämsta går vidare till ett världsomspännande playoff, som ordnas i Australien och Nya Zeeland i februari 2023. Tio länder deltar i det världsomspännande playoffskedet och tre lag går till VM.

Sammanlagt går alltså 11 eller 12 europeiska lag till VM i Australien och Nya Zeeland 2023 (9 gruppvinnare + 2 playoffvinnare + 1 eventuellt från det världsomspännande playoffskedet).

Det är upplagt för en nagelbitare på Olympiastadion. Håll särskilt koll på kaptenen och stora stjärnan Katie McCabe, som har en känslig vänsterfot och pangat in mål för engelska ligaledaren Arsenal. 

Och på tal om inlägg och avslut: Den 183 centimeter långa mittbacken Louise Quinn är ett stort hot framåt, hon gjorde två mål då Irland vann över Australien. 

I EM-kvalet spelade Finland slugt, sansat och stabilt mot topplagen Skottland och Portugal. Saldot blev tio av tolv möjliga poäng och bara ett insläppt mål – på straff – på fyra matcher. Det bådar gott inför tisdagskvällens vattendelare.

– Jag förväntar mig en fysisk match mot ett otroligt välorganiserat lag. Vi måste se upp på fasta situationer, säger Signeul.

– Det är en match vi ska vinna om vi vill ta oss till VM, säger ytterbacken Tuija Hyyrynen, men påpekar också att loppet inte är kört om det blir oavgjort.

Sändningen från Finland–Irland börjar klockan 18 på TV2 och Arenan. Sebastian Backman kommenterar på svenska. 

Programmet är inte längre tillgängligt
VM-kval i fotboll: FIN - IRL (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands matcher i VM-kvalet

2021:

21.9 Finland–Slovakien 2–1

21.10 Georgien–Finland 0–3

26.10 Finland–Irland på Olympiastadion i Helsingfors klockan 18.15

25.11 Sverige–Finland i Göteborg

2022: 

8.4 Slovakien–Finland

12.4 Finland–Georgien

1.9 Irland–Finland

6.9 Finland–Sverige

Diskussion om artikeln