Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Hjälp till Polen och sanktioner mot flygbolag” – i Tyskland höjs röster om åtgärder som ska stoppa Belarus från att skicka migranter till EU-länderna

Från 2021
En grupp illegala migranter gripna Vorzova, Lettland i augusti 2021.
Bildtext Migranter har i flera månader flockats vid Belarus gränser mot EU-länder. Här gripna migranter i Lettland.
Bild: Valda Kalnina / EPA

I Tyskland funderar man över åtgärder för att se till att Belarus inte ska kunna skicka fler migranter mot EU:s gräns och in i EU-länderna. Sedan början av oktober har omkring 4 000 asylsökande från Belarus kommit genom Polen över gränsen till Tyskland.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer talar om ett hybridhot och att Belarus använder migranter som ett politiskt vapen.

Man har från tysk sida redan skickat fler poliser till gränsen mot Polen och inrikesministern utesluter inte heller att man i något skede kan bli tvungen att införa gränskontroller.

Sedan början av oktober har närmare 4 000 migranter kommit över gränsen från Polen efter att Belarus införde visumfritt resande från allt fler länder i Afrika och Mellanöstern.

I samband med EU-toppmötet i förra veckan höjdes röster för mer hjälp till gränsländer som Polen och Litauen, bland annat för att bygga upp ytterligare barriärer vid gränserna.

Kommissionsordföranden Ursula von der Leyen vill ändå inte att man sätter EU-pengar på taggtråd och murar.

– Det är klart att vi nu måste hjälpa till finansiellt, säger den tyska delstaten Sachsens regeringschef Michael Kretschmer i en intervju för det tyska rundradiobolaget ARD.

Talar för snabba utvisningar

Den av Kretschmer ledda delstaten har över 100 kilometer gemensam gräns med Polen och berörs på så sätt direkt av vad som händer längre i öst.

Enligt kristdemokraten Kretschmer måste man nu för det första hjälpa Polen och Litauen att säkra EU:s yttre gränser och för det andra måste det tas till hårda sanktioner mot de flygbolag som deltar i det han kallar "statligt organiserad människohandel".

 – Det ligger också på den nya tyska regeringen att vara klar och tydlig. Vi löser problemet snabbare om de personer som inte är berättigade till asyl konsekvent skickas tillbaka till sina hemländer, fortsätter Kretschmer.

De vidriga förhållandena för de människor som nu har fastnat vid gränsen mellan Polen och Belarus har alltså också redan blivit ett tema i de pågående tyska regeringsförhandlingarna.

Från de grönas sida heter det att flyktingarna som redan kommit till Polen måste fördelas mellan EU-länderna.  Man vill också ytterligare skärpa sanktionerna mot Belarus för att sätta press på president Alexandr Lukasjenko.

Under söndagen meddelade den tyska polisen att man i gränsområdet mot Polen har påträffat ett femtiotal högerextremister, som sannolikt hade planerat att angripa migranter som tar sig över gränsen. Polisen beslagtog bland annat pepparsprej, flera slagträn och en machete.