Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Expert: "Militären var aldrig redo att dela makten med de civila i Sudan"

Från 2021
Uppdaterad 26.10.2021 16:21.
Sudans regering svärs in den 8 september 2019.
Bildtext Den här regeringen svors in i september 2019 men har nu fråntagits sin makt.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Det är lite för tidigt att uttala sig om exakt vilka det är som ligger bakom den här kuppen och hur det kommer att gå, säger Redie Bereketeab som är Sudanexpert vid Nordiska Afrikainstitutet. Men det är helt klart att armén vill hålla sig vid makten.


Eftersom armén hela tiden har vägrat att gå med på en civil regering i Sudan så bildades det en koalition.

– Det här var väntat. Koalitionen mellan armén och civilsidan har inte varit något lyckat projekt - och speciellt inte under de senaste månaderna.

Både politiska och ekonomiska intressen

Redie Bereketeab säger att militären i Sudan aldrig har varit redo att lämna ifrån sig makten till den civila delen av koalitionen.

– Den här konflikten mellan den civila delen och armén har pågått från början - från 2019 - så jag tror att det är armén som har orkestrerat kuppen. De vill ju behålla makten. 

Redie Bereketeab talar också om de strukturella problemen i Sudan. Vissa personer som tog makten efter diktatorn al-Bashir var en del av den tidigare regimen, en del av det nationella kongresspartiet.

– De här personerna har både politiska och ekonomiska intressen i olika företag som ägs av armén vilket bidrar till att armén inte är redo att lämna över makten till de civila.

Armén spelar enligt honom med i alla konflikter som finns inom den civila delen.

– Inom den styrande koalitionen har armén haft avgörande makt. I november var det meningen att en person från den civila delen av koalitionen skulle ta över ordförandeskapet.  

Redie Bereketeab bedömer att läget i Sudan förvärras om armén får makten i Sudan, och att landets ekonomi kommer att lida av det.

Splittring mellan den militära och den civila delen - men det civila samhället är också splittrat 

Mobiliseringen på gatorna i dag kom snabbt igång i dag bland befolkningen. Redie Bereketeab konstaterar att Sudan har en tradition av civila uppror. 

- Det har alltid varit det civila samhället som reser sig upp och som tvingar regimen att lämna ifrån sig makten.
Problemet nu är att det finns tecken på att det civila samhället inte är enat och det kan gagna armén. Han konstaterar att militären under den senaste tiden har lyckats splittra den civila oppositionen och att den civila delen av koalitionen därmed försvagats.  
- Vissa delar av det civila samhället stödjer armén medan andra stödjer de civila - och det här försvagar folket och det civila samhället. 
–Nu får vi se hur kraftig reaktionen blir och hur enat folket är i sin reaktion på den här kuppen. 

Demonstration 21.10.2021 till stöd för militären emot civilstyre i Sudan. Bilden föreställer premiärminister Abdalla Hamdok.
Bildtext Under de senaste veckorna har både anhängare till den civila regeringen och anhängare till militären gått ut i stora demonstrationer som ofta urartat i våldsamheter. Här en demonstration 21.10.2021 till stöd för militären och emot civilstyre i Sudan. Bilden föreställer premiärminister Abdalla Hamdok.
Bild: AFP / Lehtikuva

 Omvärlden vacklar i sitt förhållningssätt  

Också Arabförbundet är delat i sin inställning till Sudan och frågan är om det kan agera som ett enat förbund.

– Från början fanns det vissa länder som stödde armén i Sudan: Egypten, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten stödde armén medan andra ville att armén skulle lämna över makten till civilsamhället.  

Redie Bereketeab tror att Egypten och Förenade arabemiraten kanske skulle kunna utöva påtryckning om de upplever att det här inte är den rätta vägen. 

Västvärlden har å sin sida haft Etiopien i fokus.

– Väst har varit väldigt fixerat vid Etiopien - och man har kanske inte riktigt förstått de komplexa problemen i Sudan. Och Etiopien är fortfarande viktigt för väst så det är inte sagt att engagemanget i Sudan blir så stort.

Konflikter på olika håll inne i Sudan

Också inne i Sudan finns det olika konflikter.

– De senaste veckorna har folkgrupper i östra Sudan blockerat hamnar och där vill man att den civila delen av styret lämnar över makten till armén. Och i Darfur finns det å andra sidan grupper som fortfarande är misstänksamma mot armén.

Det är svårt att förutspå vad exakt som händer härnäst.

- I Sudan finns det många olika grupper med många olika intressen, och just nu är det svårt att säga om det här kan leda till krig.