Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Läskiga bilder några månader före OS-hockeyn: Ronja Savolainen tvingades utgå – fick ledas av isen med smärtor och fördes till sjukhus

Från 2021
Uppdaterad 25.10.2021 22:45.
Ronja Savolainen under en träning med landslaget.
Bildtext Ronja Savolainen är en given och viktig kugge i det finländska landslaget.
Bild: Kimmo Brandt/All Over Press

Drygt tre månader till starten av OS-hockeyn. Då kommer oroväckande bilder från Sverige. Damlejonens backstjärna Ronja Savolainen utgick i måndagens toppmatch mot Modo.

En del av stommen i damernas ishockeylandslag spelar till vardags i Luleå. I kvällens möte mellan just Luleå och Modo var det två av de finländska landslagsspelarna – Noora Tulus och Viivi Vainikka – som avgjorde.

De gjorde varsitt mål i matchen som Luleå vann med 2–0, men det är inte de positiva nyheterna som förbundskaptenen Pasi Mustonen främst tar med sig när han går och lägger sig i kväll.

I stället är det de läskiga bilderna från slutminuterna som finns närmast i minnet.

Det återstod inte mycket av matchen i Örnsköldsvik då olyckan var framme för Ronja Savolainen.

I en sekvens där Luleå höll pucken i anfallszonen tappade Petra Nieminen balansen, föll precis bakom Savolainen och åkte med kraft in i sin landslagskompis.

På tv-bilderna ser man hur Savolainens högra ben fastnar under Nieminen och man hör också Savolainens smärtsamma rop. Hon fick ledas av isen med hjälp av bland annat Jenni Hiirikoski.

– Det där ser inte bra ut, säger kommentatorn i matchen.

Se klippet i SVT:s artikel!

Enligt SVT fördes den finländska backen till sjukhus efter matchen, men Savolainens skadeläge är fortfarande oklart.

Damlandslaget ska samlas i november för att spela tre landskamper mot Kanada på hemmaplan. OS-turneringen startar i sin tur den 3 februari mot USA.