Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kris för mathjälpen på Fänriksgatan i Borgå: "Staden har inga nya lokaler åt oss"

Från 2021
Håkan Mansner och Katja Paasonen vid kylbilen.
Bildtext Håkan Mansner och Katja Paasonen studerar de enkätresultat de fått av sina kunder. Föreningens kylbil är parkerad vid ingången till Fänriksgatan 16.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I många år har Borgåbor fått hjälp med det dagliga brödet på Fänriksgatan 16 i centrum av staden. Vid årsskiftet tar hyreskontraktet slut för föreningen som driver matutdelningen. 

Håkan Mansner och Katja Paasonen, den nuvarande och kommande ordföranden för föreningen Lähimmäistyö, ser rätt glada och trygga ut på bild. Men dagen började inte så värst bra för dem på måndagen.

– Jag fick ett negativt besked från Borgå stad. Lokalitetsdirektör Mikko Silvast meddelade oss att staden inte har någon ledig lokal för vår verksamhet, säger Katja Paasonen.

Stadens hus vid Fänriksgatan ska rivas, men det är ännu oklart när, och matutdelningen måste hitta en ny plats.

– Det här säger staden trots att det finns mycket tomma lokaler som de skulle kunna ge, säger Håkan Mansner. Är det så att Borgå stad inte alls vill ha oss?

Staden har inget nytt att erbjuda

– Vi har aktivt letat efter en ny lokal för föreningen ända sedan våren, försäkrar lokalitetsdirektör Mikko Silvast på Borgå stad.

Visst har staden lokaler som står tomma, men dels måste det vara lätt för Borgåborna att ta sig till platsen och dels tycker Silvast att det ska vara ett ställe där mathjälpen kan verka en längre tid och inte bara tillfälligt.

– Verksamheten är otroligt värdefull och viktig, utan tvekan skulle vi erbjuda dem en lokal genast om det fanns någonting lämpligt ledigt, säger Silvast.

Huset ska rivas

Efter årsskiftet kan en uppsägning av hyresavtalet komma med mycket kort varsel.

– Vi är ganska hårt ansatta och det tar på nerverna, då man inte vet vad som kommer att hända. Ujula (Borgås stadsdirektör) har lovat att staden meddelar oss åtminstone en månad i förväg så vi hinner tömma allt, säger Håkan Mansner.

Håkan Mansner och Katja Paasonen vid kylbilen.
Bildtext Rätt glada miner trots den osäkra framtiden för föreningen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Varje tisdag, torsdag och fredag är det matutdelning. Under en vanlig vecka blir det upp till 600 besök på Fänriksgatan 16.

Yle Östnyland besökte matkön i slutet av mars i år.

– Vi försöker erbjuda en mångsidig matkasse åt alla våra kunder. De får själva välja vad de behöver efter sina behov, möjliga sjukdomar och livsåskådningar. Då blir det inget spill, säger Katja Paasonen.

På årsbasis är mängden mat som förmedlas ofattbart stor. Föreningen nämner en siffra på 107 000 kilogram mat. 

– Borgå stad borde lite fundera på det här. Vi gör en jävla stor välgörenhet. Våra kunder behöver inte hela tiden gå till FPA som finns här intill och säga att de behöver mera pengar. Här får de precis den mat de behöver för hela veckan, säger Håkan Mansner.

Katja Paasonen har nyligen gjort en enkät bland klienterna en vanlig utdelningsdag. Hon fick in över 100 svar av cirka 120 personer.

Enkät som stöd i kampen

– Det var nog intressanta uppgifter som enkäten gav oss, särskilt beträffande åldersstrukturen. Våra kunder är allt från under 15 år gamla till över 80, säger hon.

Cirka en tredjedel av Borgåkunderna är barnfamiljer och hälften är pensionärer. Nästan 80 procent av kunderna skulle få stora eller ganska stora problem om mathjälpen upphörde, enligt enkäten.

– Jag tycker synd om gänget som kommer hit ifall vi måste sluta, säger Håkan Mansner. Förutom att ge mat hinner vi också prata med många kunder. 

Föreningen fortsätter nu söka efter nya lokaler med ljus och lykta. Också försök till att få hyresbidrag är på gång. Mat delas ännu ut på Fänriksgatan varje tisdag, torsdag och fredag från klockan 12.30 till 14.

Diskussion om artikeln