Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sudaneser protesterade mot kuppen sent in på natten – minst sju döda och 140 skadade

Från 2021
Unga sudanesiska demonstranter blockerade gator i Khartoum med brinnande bildäck.
Bildtext Unga sudanesiska demonstranter blockerade gator i Khartoum med brinnande bildäck.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Sudans huvudstad Khartoum och dess tvillingstad Omdurman protesterade människor långt in på natten mot måndagens militärkupp. På en del håll sköt soldaterna skarpt mot demonstranterna. Allt fler länder fördömer kuppen och USA drar in tilltänkt ekonomiskt bistånd.

Källor inom det sudanesiska hälsoministeriet uppgav sent på måndag kväll för nyhetsbyrån Reuters att åtminstone sju människor skjutits ihjäl och 140 skadats då soldater öppnat eld mot demonstranter. Åtminstone utanför arméns högkvarter i Khartoum sköt soldaterna skarpt. Det har spridits en del skakiga videor som visar hur människor flyr hals över huvud in i gränder i Khartoum.

Skottlossningen utanför arméhögkvarteret började efter att general Abdel Fattah al-Burhan hade hållit sitt tal där han utlyste undantagstillstånd och meddelade att militären hade upplöst regeringen och det militär-civila övergångsråd som skulle leda övergången till demokrati och som al-Burhan själv ledde.

Då hade premiärminister Abdalla Hamdok satts i husarrest på okänd ort och flera ministrar, civila medlemmar av övergångsrådet och andra höga tjänstemän gripits.

USA drar in ekonomiskt bistånd

Under måndag kväll och natten till tisdagen har allt fler länder och internationella organ fördömt kuppen i Sudan.

Bland dem USA, som engagerat sig i Sudans tilltänkta övergång till demokrati på olika sätt. Enligt en talesman för USA:s utrikesministerium har man försökt få kontakt med premiärminister Hamdok, men inte lyckats med det.

USA:s utrikesministerium meddelade också att USA stoppar tilltänkt ekonomiskt bistånd på 700 miljoner dollar till landet.

Också i Khartoums tvillingstad Omdurman, på andra sidan om Nilen, samlades stora mängder demonstranter på måndagen.
Bildtext Också i Khartoums tvillingstad Omdurman, på andra sidan om Nilen, samlades stora mängder demonstranter på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Senare på tisdagen samlas FN:s säkerhetsråd för att diskutera utvecklingen i Sudan.

Militären har flera anledningar att bita sig fast vid makten

I sitt tal på måndagen lovade general Burhan att det ska hållas val i juli 2023 och att en civil regering kommer att få ta över makten då.

Sudan blev en självständig stat 1956. Under 65 år av självständighet har landet styrts av militären i 52 år. Det påpekar Sudankännaren Jonas Horner från International Crisis Group för nyhetsbyrån AFP.

Precis som Redie Bereketeab (Sudanexpert vid Nordiska Afrikainstitutet), som Svenska Yle talade med på måndagen, så påpekar också Horner att militären har flera anledningar att bita sig fast vid makten. Enligt Horner visar måndagens kupp hur rädd den sudanesiska militärledningen är för civilt styre.

Militären i Sudan har stora affärsintressen, med en lång rad militärstyrda företag som sysslar med allt från jordbruk till infrastruktur.

En av många anledningar att hålla fast vid makten är också rädslan för internationella brottmålsdomstolen ICC. Den störtade diktatorn Omar al-Bashir är inte den enda gamla ledaren som misstänks för brott i Darfurkonflikten.

Källor: AFP, Reuters, AP, Yle