Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Dataintrången ökar men alla fall anmäls inte, chaufförsbristen kan drabba varuleveranserna också i Finland och några andra nyheter den här morgonen

Person iklädd munkjacka sitter vid en laptop och en dator med en massa gröna tecken på skärmen.
Bildtext Även om allt fler företag utsätts för dataintrång är det inte alla som polisanmäler det.

God morgon! Här är tisdagsmorgonens toppnyheter.

Dataintrång allt vanligare men anmäls sällan

Polisens statistik över dataintrång pekar på en tydlig trend, fallen blir allt fler. De polisanmälda fallen har ökat med 50 procent sedan ifjol. Ändå är mörkertalet stort.

– Företag tänker först och främst på att inte få dåligt rykte och låter därför lätt bli att anmäla för att det inte så lätt ska avslöjas vad de har råkat ut för. Men dataintrång är ett brott och ska anmälas, säger kriminalinspektör Tero Muurman vid Centralkriminalpolisen.

Det finns sätt att skydda sig mot cyberbrottslingar, både på företags- och individnivå.

Bland annat vill experterna påminna om vikten av att ha olika lösenord på alla olika digitala tjänster.

– Dessutom är det definitivt en bra idé att använda tvåstegsverifiering, alltid då det är möjligt, säger Tero Muurman vid CKP. 

Man med dator.
Bildtext Dataintrång är alltid ett brott som bör anmälas, påminner polisen.

Leveransproblem som de i Storbritannien kan drabba också Finland – bristen på chaufförer ökar även här

– Under mina 35 år i branschen har jag aldrig sett så här stora problem i transporten.

Det säger Kai Wicklund som är VD för transportjätten DHL:s finska godstransport på hjul. Enligt Wicklund saknas det närmare 100 000 långtradarchaufförer i Europa.

Många chaufförer sadlade om när pandemin slog till och trafiken minskade. Alla har inte återvänt.

Många uppskattar i dag helt andra saker i livet än långa och tunga jobbskift som dessutom ofta infaller nattetid, säger folk med insyn i branschen.

– Lönerna är inte så bra att de skulle kompensera den tid du inte är hemma. Unga tycker det är viktigt att vara hemma, och med de här arbetstiderna är det inte möjligt, säger Juho Ollas från transportbranschens arbetstagarförbund.

Långtradarchaufför i sin bil.
Bildtext Det råder brist på långtradarchaufförer i hela Europa, säger branschfolk.

I Storbritannien har problemen med varuleveranserna tillspetsats ytterligare av brexit. Britterna har bland annat fått köa efter bensin under hösten.

DHL-vd:n Wicklund säger att läget i Finland inte är lika svårt ännu, men han befarar att situationen förvärras.

– Utvecklingen blir ju värre och värre, chaufförerna blir äldre och äldre. 

Facebook gjorde gott delårsresultat, samtidigt ökar anklagelserna om oetisk profitjakt

Facebooks resultat för årets tredje kvartal var bra. Bolaget gjorde en vinst på närmare tio miljarder dollar. Det här är 17 procent bättre än under samma tid ifjol.

Antalet användare har också ökat med sex procent, till nästan tre miljarder personer på månadsnivå.

Facebookin logo.
Bildtext Det går bra ekonomiskt, men mindre bra imagemässigt för Facebook.

Samtidigt kommer ändå nya beskyllningar mot Facebook. Enligt ett samarbetsprojekt mellan fler olika mediehus kallat Facebook Papers har bolaget bland annat böjt sig för censur i Vietnam och låtit bli att åtgärda hatretorik på sina plattformar, på grund av bristande språkkunskaper.

Tyskland vill få ordning på migrantkrisen vid gränsen mot Belarus

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer höjer nu rösten om det svåra läget med migranter som försöker ta sig från Belarus till EU-länderna. Han talar om hybridhot och migranter som ett politiskt vapen.

Tyskland har redan skickat fler poliser till gränsen mot Polen och inrikesministern utesluter inte heller att man i något skede kan bli tvungen att införa gränskontroller.

Armén patrullerar vid den polska gränsen mot Belarus i augusti 2021.
Bildtext De EU-länder som gränsar mot Belarus behöver hjälp att bevaka gränserna, menar tyska politiker. Här patrullerar polska soldater vid gränsen mot Belarus.

Sedan början av oktober har närmare 4 000 migranter kommit över gränsen från Polen efter att Belarus införde visumfritt resande från allt fler länder i Afrika och Mellanöstern.

Enligt delstaten Sachsens regeringschef Michael Kretschmer måste man nu för det första hjälpa Polen och Litauen att säkra EU:s yttre gränser och för det andra måste det tas till hårda sanktioner mot de flygbolag som deltar i det han kallar "statligt organiserad människohandel".

Vädret

Det är mest grått och småfuktigt i dag. Landets södra och mellersta delar samt Norra Österbotten och Kajanaland får mulet väder med enstaka skurar av duggregn, eventuellt är dimma att räkna med.

I Lappland fortsätter det att snöa.

Dagstemperaturer varierar mellan fem och tio grader i södra och mellersta Finland, längre norrut sjunker kvicksilvret till maximalt fem minusgrader.

Meddelande för båtfarare på Finska viken och Bottenhavet: sydvästlig vind 12 m/s.